Забележителности

в България

Чудните мостове

Share

Чудните_мостове

Чудните мостове се намират в  Родопите по източния склон на рида Чернатица. Представляват масивни мраморни арки, които свързват двата бряга на река Дълбок дол,  извираща от връх Голям Пелерик. Скалният феномен е интересен и с историята на произхода си. Някогашната пещера образувана в мраморния щок от водите на река Дълбок дол се е срутила при земетресение. Водите са отнесли падналите отломки и така са се образували два редки по своята красота естествени скални моста.

Чудните мостове – внушителни размери

ChudniteMostove-1Големият е с широчина от около 15 м и дължина почти 100 м. Съставен е от три арки, като най-голямата е с размери 45 х 40 м. По-малкият е на 200 м разстояние по течението на реката. Той е непроходим, дълъг е 60 м, а арката му е с размери 50 м х 30 м. След него има и съвсем малък трети мост, който по своята същност представлява понорна пещера, където водите на Еркюприя се изгубват и след това отново се появят на повърхността 3 км по-надолу. И двата моста са обезопасени и пригодени за неспиращия наплив от туристи. Преминаването е позволено и върху, и под тях.

Интересна традиция е възникнала след обявяването на мостовете за туристически обект — всеки турист, минал под големият мост, записва името си с въглен на стената.

В местността растат вековни иглолистни гори,  предимно от смърчови дървета.

ChudniteMostove-3В близост до скалния феномен се намират множество пещери, но повечето от тях не са годни за посещения от туристи, понеже не са осветени и обезопасени. В близост са хижите „Чудни мостове“ и „Скалните мостове“. Първата се намира непосредствено до скалния феномен. Представлява комплекс от няколко бунгала и масивна сграда с общ капацитет 34 места. xижа Скални мостове е разположена северозападно от едноименния природен феномен. Тя е по-нова масивна четириетажна сграда с капацитет 92 места с самостоятелни санитарни възли и бани.

(ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.