Забележителности

в България

В центъра на скални феномени

Share
скални комплекси

село Мостово – центъра на скални феномени

В Родопския рид Добростан, на 27 км от Асеновград се намира златната точка на един квадрат, описан от свещените места – „Юрта”, „Белинташ”, „Караджов Камък” и „Кръстова гора”. Селото се нарича Мостово.
Разположено е на час път от Kръстова гора, върху хълм. Къщите са построени буквално върху камъни. Името му идва от естествения мост над реката на самия му вход. Наред с всичките скални феномени, които се виждат от там, в селото има малка пещера с вода, смятана за лековита.
Около Мостово има множество пещери и пропасти, голяма част от които проучени. Една от интересните за разглеждане е „Гаргина Дупка”. Но за туристите несъмнено най-голям интерес представляват уникалните скални комплекси в района.

Кръстова гора

Най-популярното място в района. Предполага се, че в хълма са зарити две икони, по които има парчета от божия кръст и на всеки Кръстовден хиляди хора се стичат на хълма, за да пренощуват там, вярвайки, че ще получат здраве и щастлив живот. Преданията за парчетата от Христовия кръст се носят от векове, както и историите за получилите изцеление на това място.

(ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СВЯТАТА КРЪСТОВА ГОРА)

Скален комплекс Белинташ

Скални комплекси

скална площадка на Белинташ

Приближавайки композицията от скални феномени се вижда глава подобна на свинкс – смята се, че мястото си има пазител. Местността Белинташ представлява масивна скала, на която е живяло жреческото съсловие на близкото селище. По скалите има странни дупки, без научно обяснение за постоянната вода, която има в тях, останки от различни подпори, издълбани канали в самата скала. Според някои изследователи това е било място за жертвопринушение, други смятат че е имало постройки. Там е намерена единствената в България плоча на бога Сабазий, изобразен с две змии, увити около него. Предполага се, че скалата е била обсерватория на бесите. Единственото сигурно е, че скалния комплекс излъчва особена сила!

(ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА БЕЛИНТАШ)

скални комплекси

Караджов камък

От Белинташ се вижда Караджов камък – огромна скала, връх подобен на плато, поляна с няколко загадъчни дръвчета. До красивата скална местност се стига само по една тайна пътека.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.