Забележителности

в България

Стобските пирамиди

Share
скални образувания Стобските пирамиди

Стобските пирамиди

Красивите скални феномени се издигат в Рила над село Стоб. Представляват отделни скални монументи, всеки от които има разнообразна форма и големина. Най-големите достигат до 10-12 метра височина, а най-популярната форма сред тях е конусовидната.
От северния склон на рида се простират малка част от рехавите скални образувания, но там е възможно да се разгледат по-добре, защото са на по-голямо разстояние по между си. От южната страна на рида са много по-гъсто разположени, и големината им там е по-мащабна. Оцветени са в жълто-кафеникав цвят. Образувал и са се векове наред и са резултат от ерозията и изветряването.

Стобските пирамиди наподобяват каменни гъби – на върха на всяко скално образувание сякаш е поставена каменна шапка. Материалът, от който са изградени известните скални феномени се е свлякъл от ледниците, които са покривали Рила. Тъй като съставът на пръстта е много разнороден, а спойката слаба – оформилите се скални образувания са лесно рушими и силно податливи на климатичните условия – за това са се образували и най-разнообразни по големина и форма скални феномени. Дори днес поройните дъждове и ветровете оформят, рушат и образуват нови „пирамиди”.

От Рилската обител  до върха, където са пирамидите е изградена екопътека, която може да се премине за по-малко от час. По време на разходката се виждат от всички страни чудатите скални феномени както и множество други природни забележителности.

Легенди за Стобските пирамиди

Скални образувания

панорама към красивите Стобски пирамиди

Легендите, както за всяко чудно природно явление, се разказват из селото на длъж и на шир. Според един от най-разпространените митове, преди много години в местността се готвила сватба, за която майката на булката не била съгласна. Тя проклела дъщеря си щом целуне свекърите всички да се вкаменят. Местните жители пък разказват своята „сватбена легенда” малко по-различно: Младоженците живели в разположеното по-горе село Б.  Като настъпил денят всички сватбари тръгнали съм село Стоб, защото само там имало черква, в която младите да могат да се врекат. Но булката била толкова неземно красива, че похотливи мисли обзели кумът. Той не се сдържал и понечил да я целуне. В този миг всички се вкаменили завинаги. И сега се виждат верижно разположените скални монументи, които могат да се оприличат на вкаменените тела на сватбарите.

(РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ СТОБСКИТЕ ПИРАМИДИ)

ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ВСИЧКИ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ  И ОТДЕЛНИТЕ СКАЛНИ ОБРАЗУВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ.

2 коментара към “Стобските пирамиди”

  1. […] красивата Рила планина се намират многобройните Стобски пирамиди. Представляват скални конуси високи около 10 метра, […]

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.