Забележителности

в България

Скални образувания

Share
скални феномени в България

Скални забележителности в България

Климатичните условия, времето и рушителното действия на природните стихии са спомогнали за образуването на множество скални феномени на територията на България. Много от тях се се превърнали в желани туристически дестинации, събират туристи от цял свят за да разкрият пред тях чудото на природата.
Други,  по-малки единични скални образувания, се издигат самостоятелно из най-различни местности на страната – най-известните от които са тези, за които местните жители разказват чудати легенди …

Скални образувания в България

скални забележителностиВсички познаваме най-популярните скални феномени в страната: Чудните Мостове, Мелнишките пирамиди, Белинташ, Белоградчишките скали, Ритлите, прекрасните ждрела около река Триградска, Буйновска, Ерма , около село Ягодина. Но има и някои по-малки красиви скални монументи, които не са толкова популярни.

Скални образувания около село Широка лъка

скални забележителности Момата“Момата”

На около километър разстояние от селото самотно се издига величествена скала, която от далеч изглежда като изваяна мома с хурка в ръка. Скалното образувание, както повечето подобни, се е образувало от ерозията на скалните и влиянието на климатичните условия, а местните жители са го „съживили” с чудати легенди и предания.

До каменния монумент се стига по пътя, който минава на няколко метра от образуванието. Най-любопитните могат да минат покрай дърветата и да го пипнат.
скални забележителности ГлаватаДруго скално образувание в района на Широка Лъка е „Главата”. Представлява огромна скална маса с внушителни размери достигащи 7 метра височина. Както се разбира от наименованието на скалния блок, отдалеч наподобява голяма глава на човек.

Туристите могат да наблюдават скалите от далеч, тъй като те са образували формата си високо на хребета.

“Слонът”

скални забележителности СлонътВ Родопите, освен множеството ждрела, пещери и скални феномени, също се показват единични скални образувания, допълващия богатия „скален свят”. До град Девин (по пътя за Смолян) се е образувало интересния скален монумент, силно наподобяващ слон. Погледнато малко по-отдалеч, ясно се вижда цялото му тяло – от опашката до хобота.  Около него има изградени строителни площадки и за съжаление туристите не могат да се доближат много до скалното образувания.

Безброй са и нестандартните скални образувания, издигащи се по териториите на нашите планини и природни паркове. Северното ни крайбрежие също е богато на красиви скални монументи и цели скални местности с изключителна красота.

(НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ И ЗА МАРКОВ КАМЪК. ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ВСИЧКИ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ)

3 коментара към “Скални образувания”

  1. […] Родопските скални пирамиди, разположени до град Кърджали, от където идва и названието им (Кърджалийски пирамиди) са единствените образували се върху вулкански туфи от известните скални пирамиди. Възникнали са от вулканска пепел преди повече от 50 млн. години. Имат разнообразна форма и големина, краската им също варира, в зависимост от железните и манганови оксиди, с които са наситени. Поради голямата територия, която обхващат са разделени на няколко по-големи групи със скални монументи. […]

  2. […] имат формата на гъби. Цветовото разнообразие на скалните монументи се дължи на минералите клоиноптилолит и селадонит, […]

  3. […] скални образувания в пещерата […]

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.