Забележителности

в България

Скални композиции

Share
скални феномени забележителности

скални копмплекси в България

Страната ни разполага с десетки впечатляващи скални композиции, способни да приковат погледа и на най-капризния естет. Стотици скални образувания, причудливи скални форми, хиляди пещери, ждрела, каньони, върхове, мистични скални комплекси, някои изваяни от природата, други дело на стари тракийски култури, използвани за най-разнообразни светилища. Цялото това скално богатство е необятно, а красотата и уникалността му остават без дъх всеки, който ги зърне.

Най-популярните скални композиции в България

Скални комплекси - Белоградчишки скалиНесъмнено класацията е оглавена от прекрасните Белоградчишки скали. Известни са в цял свят, особено след класирането им за 7-те нови чудеса на света, те привличат ежегодно хиляди туристи от цял свят. Красотата и величието им са неоспорими, а чудото на природата – необятно.

(ПРОЧЕТЕТЕ ЗА БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ, ДРУГИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЕЛОГРАДЧИК и БЕЛОГРАДЧИШКАТА КРЕПОСТ)

Други невероятно красиви скални композиции, които природата е създала в течение на хилядолетия са неповторимите скални феномениБожи пост”, „Чудните мостове” и скален феномен “Окната” в Искърското дефиле. Уникални скални форми, всяка от които има своя история и завладяваща легенда.

скални комплекси - БелинташНевъзможно е да се изредят всички величествени скални композиции на територията на България, защото те са много. Майката природа ни е дарила с безброй чудни природни богатства.

Чудните ждрела и каньони, разпръснати из цяла България,  необятните подземни царства в страната ни, светите места, които и до днес не знаем дали само природата има пръст в създаването им: скалните комплекси „Белинташ”, „Караджов камък” и други тракийски светилища, носещи многогодишна история и необяснима сила.

Величествени скални комплекси

Скални феномени като „Ритлите” във Врачанския Балкан, скалните композиции около Белоградчик, „Мелнишките пирамиди” са само началото на списъка с величествени скални форми, с които България разполага.

Чудните скали

скални феномени Чудните скалиОбявените за природна забележителност през 1949 година скални феномени „Чудните скали” са разположени в област Варна, на няколко километра от село Аспарухово. Простират се на десния бряг на река Луда Камчия и се виждат от пътниците пътуващи по пътя Провадия – Айтос, преминаващ през моста над реката.
Впечатляващата композиция от скални феномени се състои от десетина високи 60-тина метра варовикови скали, които при ерозионното действие на водата и климатичните условия, са придобили чудати и невероятно красиви форми. От далеч приличат на древен, приказен замък.

Природен феномен „Чудните скали” се състои от три основни части – скални масиви с надлъжно прокопани три тунела, през които има път за автомобили и пешеходен тротоар. А те величествено се спускат към водата като надиплена дантела.
Гледката е величествена, невероятно красива и запомняща се!

Лакатнишки скали

Скални феномени Лакатнишки скалиДруги скални феномени, цепещи Искърския пролом са Лакатнишките скали. Наименованието на цялата местност идва от острия завой, който река Искър прави – с формата на свит лакът. На територията на община Своге в Стара планина, скалите се издигат до 250 метра над водите на реката. Изградени от варовик и червени пясъчници, скалите са почти вертикални.
Лакатнишките скали са алпинистка местност, предпочитани от много катерачи. Разполагат с изключително добре развит карст и съответно там са разположени много карстови пещери. Най-известни са „Темната дупка”,  „Аржишка дупка”, „Вража дупка” и други.
Районът на Лакатнишките скали е обявен за природна забележителност, по-късно за защитена местност, след което е включен в територията на Природен парк Врачански Балкан.

 ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ВПЕЧАТЛЯВАЩИ СКАЛНИ КОМПЛЕКСИ В СТРАНАТА.

2 коментара към “Скални композиции”

  1. […] Ако вече организирате пролетните си и летни пътешествия, непременно трябва да впишете в графика си екскурзия по Горното течение на река Арда. Невероятната природа в този край предлага на всеки изключително преживяване. Природата е прекрасна, гледките – изумителни. Карстовият район разкрива множество пещери от всяка една епоха – млади с множество подземни езера и реки, в които местните спелеоложки групи организират оборудвано проникване в недрата на земята; стари и пресъхнали, разказващи вековни истории; облагородени и осветени за обикновения турист, който желае единствено да се наслади на великолепието и красотата на скалните форми. […]

  2. […] скални феномени Чудните скали […]

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.