Забележителности

в България

Марков камък

Share

Марков камък забележителностиЕдно красиво допълнение на българското богатство от скални феномени е Марков камък. Монументът се намира на 3 км южно от град Елена. Представлява огромен къс скала, който се простира върху по-малки каменни блокове. Трудно е да се повярва, че това природно явление се е образувало само, за това му се придават незнайни чудодейни сили. И се разказват легенди за произхода му.

Марков камък - скални забележителностиДо местността, където се намира внушителният с размерите си Марков камък се вие стръмна пътечка. Има обозначение, ентусиазирани планинари са поставили маркировка по целия път към скалния фрагмент.
Монументът е дълъг 6 метра, а ширината и височината му надвишават 3 метра. Огромният камък се явява като център на привлекателна туристическа местност, която освен заради чудатите скални забележителности, ежегодно е посещавана от множество туристи и заради невероятните природни блага, чистя въздух и близостта до града.

Предания за Марков камък

Местна легенда разказва за смелите подвизи на Крали Марко, който бродел по тези земи и случайно зърнал огромния къс скала, който препречвал пътя му. Опитал да го премести, но дори неговата сила не била безгранична. За това се наложило да го търкаля през доловете и ридовете на възвишението. Като се засилил каменния гигант, Крали Марко дотичал на мястото, където щял да падне и подложил няколко по-малки камъни. Когато Големият се озовал там, за да го закрепи, юначният българин си ударил малкото пръстче и текнало кръв. До днес може да се види кралимарковата кръв върху повърхността на каменното кълбо.

скални феномени Марков камък          скални феномени - Марков камък забележителности          скални феномени

ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.