Забележителности

в България

Ждрелото на река Ерма

Share
забележителности по ждрелото река Ерма

Ждрелото на река Ерма

Трънската екопътека е изградена по скалните местности около река Ерма, непосредствено до сръбската граница. Тя е в много добро състояние. Изглежда примамливо и може да се подведете за трудностите на изкачване поради липсата на стръмнини в началото. Но след около първите 200-400 метра е за предпочитане да имате добра спортна екипировка и ако е възможно гид, който познава мястото.

Поради стръмните и острите си завои пътеката може да се окаже доста хлъзгава и непревземаема в отделни части, ако е мокро.

Разходка из скалните феномени по поречието на река Ерма

В първата част на краткото едночасово пътуване по Трънската Екопътека има много поредни стръмни изкачвания и завои, разкривени дървени мостчета и екзотични водни каскади на бързотечащата вода. Очаквайте множество спиращи дъха гледки и безброй възможности за направата на невероятно красиви снимки. Пътят е осеян с разнообразие от могъщи скални картини, малки пещери, тунели и зашеметяващото ждрело на река Ерма. Екопътеката го пресича на две места, от които гледките са незабравими.

забележителности Ждрелото река Ерма

Скален тунел по Трънската екопътека

Във втората част на приключението се преминава през тунел, прокопан в скалите, но липсва каквото и да е осветление, така че макар и кратък, често не се вижда къде стъпвате.

Трябва внимателно да се следи за табелите, сочещи пътят на Трънската екопътека.

Третата част е свързана с последното пресичане на речното ждрело. Следва стръмен наклон от 45-50 градуса, който води до върха, където приключението е към своя край. Тук гледката е омайна и разбирате, че тежкото изкачване си е заслужавало. От върха се вижда красотата на четири различни местности.

Слизането трае около 20-тина минути по много по-кратък и лесен път, от този на изкачването.

забележителности около Ждрелото на река Ерма

Ждрелото на река Ерма

(НАУЧЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ)

Един коментар към към “Ждрелото на река Ерма”

  1. […] Уникалният природен феномен отстои на 1-2 км от град Триград сред красивата природа на Западните Родопи. Общата дължина на пролома е 7 км, но същинското ждрело е 2-3 км, с което се подрежда на 3-то място по дължина сред българските ждрела след внушителните Буйновско ждрело и Трънско ждрело. […]

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.