Забележителности

в България

Божи пост

Share
Божи пост

скален феномен Божи пост

2500 м нагоре по Лилячкия поток пътеката преминава през едно невероятно красиво скално творение… Когато реката се разбунтувала, отнасяла всичко по пътя си, оставал само един мост – извисявал се горд и непоклатим. Колкото и да се бунтувала реката не могла да го повали. Легенда от този район разказва, че „боговете трябвало да минават през него за да не газят през реката”.

Божият мост предизвиква възхита с размерите и изваяната си форма. Светлият отвор на входа на моста е висок 20 м, ширината му е 25 м, а дебелината на свода 10м. По остта на речното корито е дълъг 125 метра. Аналогични образувания на територията на страната ни са само мостовете Проходна при Карлуково и Еркюпия в Родопите.

Божи Пост забележителности

Божи Пост

Някога цялата околност на Божи мост е била обрасла в гори. Тръгне ли надолу по дефилето реката се врязва в карстовите скали. Хиляди години са били необходими, докато се създаде този природен феномен. С него се свързват легенди и предания за цар Константин и царица Елена. Каменните сводове на моста и колоните се издигат на стотина метра височина и образуват уникални гигантски тавани и слънчеви царски зали. Не случайно на това място е срещала златния изгрев, според легендите царицата.

Екопътеката на дефилето минава през множество природни и исторически съкровища. Разкриват се прекрасни възможности за различни категории туристи: пешеходен, спелеоложки, риболовен, ловен, фото-туризъм, екстремен, мистичен  и други видове. Наличните местни етнографски забележителности обогатяват избора за селски и културен туризъм.

Екопътека Божи пост

екопътека покрай Лилячкия поток

Екопътеката започва веднага след моста през Лилячкия поток. От Кладенеца до Жабокрек на протежение от около 3 км съществува истински рай: един от най-интересните карстови райони в България, надупчен от извори, въртопи, понори, пещери и изключително красив каньон на Лиляшката бара, с тесни виещи се варовикови стени, водопади, речни вирове и красиви скални форми на всяка крачка. Едно изключително красиво и почти непознато място, само на 15-тина км от Враца!

(ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ УНИКАЛНИ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.