Забележителности

в България

Белоградчишките скали

Share

"Белоградчишки скали" скални забележителностиПреди около 200 млн години започва образуването на Белоградчишките скали. Те заемат обширен район с дължина 30 км ( и ширина 3км) от връх Ведерник до село Белотинци. Разпределени са на 4 групи, като централната включва едни от най- интересните и внушителни образувания: Адам и Ева, Ученичката, Овчарчето, Дервишът, Камилата, Гъбите, Кукувицата, Червената скала, Мадоната, Хайдут Велко, Боров камък и други.

Тъжна легенда се разказва за Мадоната. Насилствено приютена зад манастирски стени, забравила мирското си име и приела ново – Валентина. Но била толкова красива, че когато я подстригали и облекли в монашески дрехи, заприличала на същинска Мадона.

Цялата природна приказка е обявена за природен феномен, а от 2007 година скалите са номинирани за новите седем чудеса на света.

Белоградчишките скали – магнит за катерачите

"Белоградчишките скали" скални феномениКатеренето по природната забележителност официално е забранено, но въпреки това то се практикува с пълна пара! Българи и чужденци са привлечени като магнит особено от района около крепостта Калето, скалите над Боровица, Фалковец и съседните села. Незнайно защо, въпреки забраната и не особено добрите условия, катерачите избират Белоградчик пред висококачествения варовик на Враца или мальовишкия гранит например. Затова е добре мераклиите предварително добре да се запознаят с особеностите на този природен феномен.

Белоградчишките скали са конгломератна ядка, оградена от варовикови слоеве. Представляват отделно стърчащи кули със сравнително малко цепнатини. Катеренето на пясъчников конгломерат е възможно само по места, откъдето при дъжд свободно тече вода: улеи, камини, полегнали отвесни плочи, най-добре с южно изложение. На север конгломератът е по-ронлив, има мъхове и лишеи.

"Белоградчишки скали" Белоградчик забележителностиКатеренето в камини и улеи в конгломерат е доста неприятно. На пръв поглед това са най-логичните и лесни линии за изкачване. Плочестото катерене напомня катерене по изкуствена стена. Намирането на пътя е лесно, но натоварването е главно на краката. Липсват джобове и цепки. Поради всичките си особености пясъчниковият конгломерат е труден за осигуряване скала. Заради това и Белоградчик не привлича особено спортните катерачи.

Притегателните скални феномени оглавяват списъка за най-желаните туристически забележителности в България и ежегодно се посещават от хиляди наши и чуждестранни туристи.

Белоградчишките скали са се доказали като неповторим и уникално красив природен феномен, който всеки човек си заслужава да посети!

(НАУЧЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.