Забележителности

в България

Белинташ

Share

Смята се, че тук е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий на племето беси. На тюркските езици името му означава „камък на познанието”.

Митове и легенди за Белинташ

Белинташ - скални феномени в България

Скален комплекс Белинташ

Белинташ има и своята стара библейска легенда, според която водите на Потопа са стигнали до това място и Ноевият ковчег се е закотвил на голямата каменна халка, изсечена в скалите. И до днес тя съществува …

Композицията от скални феномени е един от многобройните мегалитни тракийски паметници на Източните Родопи. На горната площадка са издълбани кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала, които според някои образуват карта на звездното небе. Дължината на скалната площадка е около 300 м с надморска височина 1225 м и отстои на 30 км от Асеновград. За да стигнете до Белинташ трябва да се отбиете от пътя Пловдив – Кърджали за село Червен, следвайки табелка за Природозащитен парк „Червената скала”.

Белинташ скални феномени в България

жречески ритуални съоръжения

През 1981 година местен жител намира сребърна плоча с лика на неизвестно божество в подножието на скалата в близост до село Мостово. Според специалистите това е изображението на тракийския бог на слънцето Сабазий, олицетворяващ умиращата и вечно обновяващата се природа (предшественик на Дионисий – гръцкия бог на виното и веселието).

Според легендите Сабазий бил син на Зевс и Персефона, когато той бил заченат под формата на змия. Като дете бил кърмен от нимфата Ниса и разкъсан на три части от титаните. Погледната отдалеч скалата на Белинташ изглежда разделена на три части с обща основа. А един от върховете в района на Белинташкото плато е известен като Ниса.

С поглед към звездите

Груби стъпала водят към равното било на платото, където личат следи от основи на дървени конструкции. Предполага се, че са били ритуални съоръжения и постройки. Множество кръгли дупки са разпръснати по повърхността на най-горната площадка, вероятно използвани за жертвени олтари. В тях са запалвали огън, пръскали са в него вино и по формата и света на пламъците са изричали своите предсказания.

Белинташ скални феномени в България

загадъчните кладенци

Скалата на Белинташ сякаш е с формата на глава на сфинкс, който стои на пост пред тракийското светилище. Два дълбоки кладенеца са изрязани на върха на платото. Те са пълни с вода през цялата година, въпреки, че не е възможно тя да е само дъждовна. Не се знае от къде идва и какъв е пътят и в плътната скала.

Една от теориите за Белинташ е, че това е било централно светилище за всички местни племена 3-4 хил. год. пр. н. Ера, а платото е използвано за астрономическа обсерватория и център на познанието. Жреците на бесите са били почитани от всички траки по нашите земи.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ)

Един коментар към към “Белинташ”

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.