Забележителности

в България

СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ

Share
Скални феномени в България

Скални феномени в България

В България има много и най-разнообразни карстови райони, където Майката природа е оставила своя отпечатък. Красивите скални феномени, които е творила хилядолетия наред, пазят вековната история на замята ни.

Скални феномени на най-желаните дестинации

Най-известните скални феномени, които природата е създала са се превърнали в желани туристически дестинации за всеки турист.

В България има няколко облагородени и годни за обикновения турист пещери, които разкриват величието на земните ядра. Наред с тях имаме и десетки не по-малко прелестни карстови образувания, достъпни само за спелеолозите и екстремистите ни. Освен това на територията на страната има и  стотици все още неразкрити подземни красоти, които чакат да бъдат покорени.

Невероятни и неповторими по своето величие са красивите скални образувания, повече от които крият мистичност и макара, че са често посещавани от наши и чуждестранни туристи, все още никой не знае със сигурност произхода им, а историята им често е обгърната с множество легенди.

Туристическите пещери

Най-известни сред огромното разнообразие на пещерни забележителности несъмнено са  облагородените ни пещери, които са достъпни за обикновения турист – те са осветени, електрифицирани, с изградени пътеки, стълбища, обезопасени и притежават всичко нужно за да може дори и дете да се наслади на прелестите, които се крият в земните недра.

Това са:

пещера „Магурата –  В нея са открити пещерни рисунки, доказващи живот още от времето на късния палеолит. Тя несъмнено е сред най-красивите ни и посещавани скални забележителности на територията на страната ни.Намира се до село Рибарица в близост до един от най-популярните скални феномени в България – Белоградчишките скали.

пещера „Леденика – на територията на Врачански Балкан – красиво и уникално подземно царство, с най-разнообразни форми и образувания: сталактити и сталагмити, датирани на хиляди години.

пещера „Съевата дупка до село Брестница, разположена в Софийската котловина, част от най-дългата пещерна система в България. Многобройни сталактони и сталагмити се издигат на завидна височина и красят стените на чудното подземно природно съкровище.

пещера „Снежанка, простираща се в Баташката планина е сред 100-те национални туристически обекта и по своя неповторим начин дообогатява пещерния свят в страната.

Ягодинска пещера и пещера „Дяволското гърло намиращи се в Родопите са разположени в най-типичния за страната ни карстов регион. Богати на скални форми, красиви образувания крият своя уникалност и прелест.

По надолу по течението на река Арда се намира пещера „Ухловица”, до чийто вход трябва да си направите една неповторима разходка сред чудната родопска природа.

Първата благоустроена сред многобройните пещери в България е “Бачо Киро“, намираща се до Дряновския манастир, също е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта на България.

И нашумялата в последните години –  „Деветашка пещера” – жилище на хора още от преди около 70 000 години.

Необлагородените пещери

За съжаление за сега само тези няколко красиви пещери са достъпни до най-широк кръг от хора, но още десетки красоти в земните недра са обект на посещение от туристи, заради атракциите които местните спелеоложки клубове организират за своите гости: пещера Глубовица, Надарска пещера, Харамийска пещера, разположени в Западните Родопи, новооткритата пещера Утробата, пещерите от списъка на най-дългите пещери в България и най-дълбоките български пропасти, пещера Гарваница и Бонинска пещера в Деветашкото плато и още много други природни забележителности може да посетите на територията на България.

Скални образувания

Освен изящните български пещери може да видите и други не по-малко невероятни и мистични скални образувания:

Забележителности като Белоградчишките скали, фигуриращи в списъка на новите световни чудеса, Чудните мостове, Мелнишките пирамиди, Лакатнишки скали, Чудните скали, Черепишки скали, Вкаменената сватба, сините камъни, Божи пост, Белинташ, Ритлите, Куклите, многобройните каньони, Трънско ждрело, Буйновско ждрело, Триградско ждрело, скални образувания: Момата, Слонът, Главата, археологически скален комплекс Яйлата и много, много други. Намесата на човека е благоприятствала за Мадарския конник и един наистина уникален скален феномен – Скален манастирСв. Димитър Басарбовски“.

facebook-skalni-fenomeniflickrРазгледайте снимки от многобройните скални феномени в България във FACEBOOK или FLICKR.

 

7 коментара към “СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ”

  1. […] Белоградчишките скали, Чудните мостове, Лакатнишки скали, Чудните скали, Вкаменената сватба, Божи пост, Белинташ, Ритлите, Момата, Слонът, Главата,  скален комплекс Яйлата, Златните мостове и много други скални феномени. […]

  2. […] пещера е уникален скален феномен, който в последните години доби голяма популярност. […]

  3. […] българска планина се издигат невероятните скални феномени на Джерманските и Стобските пирамиди. Красивите […]

  4. […] днес туристите да се наслаждават на впечатляващия скален феномен сред прекрасната природа на […]

  5. […] скални феномени в България – Марков камък […]

  6. […] клубове в страната ни откриват  и проучват нови и нови скални феномени, скрити в недрата на […]

  7. […] красива природа. Като несравнима добавка на красивите скални феномени в България, внушителното Буйновско ждрело е включено и в списъка […]

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.