Забележителности

в България

Рилски манастир

Share
Рилск манастир

Манастир “Св. Иван Рилски”

Най-голямата света обител в страната се намира в Югозападна България в полите на планина Рила. Основан още през 10 век от Св. Иван Рилски по бреговете на Рилска река, днес включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО като един от най-значимите културни паметници на България. Рилският манастир се намира в Кюстендилска област близо до село Пастра, на надморска височина от 1 147 метра. Представлява ставропигиален манастир, който още от основаването си играе ролята на книжовно и просветно средище, което през годините е многократно разрушавано и наново реставрирано, но запазило светостта и вярата на българите дори в тежките години на Османското робство. Там Неофит Рилски развива дейността си, основава първото педагогическо училище, там намират подслон Васил Левски, Гоце Делчев, Пейо Яворов, Ильо Войвода и много други видни наши революционери и бойци за свобода.

Рилски манастир - стенописКомплексът на Рилски манастир е с площ 8 800 м2. Сградата на манастира се простира на 5 етажа, строени през 1834 години по време на Османското робство. На партера е разположен музеят. В двора през 14 век е издигната отбранителна кула и малка черква от владетеля Хрельо, които и до ден днешен носят името му. Хрельовата кула е най-старата постройка в комплекса, архитектурата и принадлежи на търновската художествена школа. На върха и е построен параклиса „Св. Преображение” с ценни фрески датирани от построяването му.

През 1778 година красивия Рилски манастир бива цялостно опожарен. По-късно – възобновен, през 1833 година отново опожарен. За това сегашния иконостас и повечето неща, които туристите могат да видят са изработвани след 1840 година, а някои произведения на изкуството са запазени и от самото му създаване или реставрирани частично с времето. През 1976 година е обявен за исторически резерват, по-късно включен и в списъка на 100-те национални туристически обекта на България под номер 28.

Рилският манастир включва не само изградените в двора на комплекса постройки, но и някои извън него, дори на километри разстояние.

Хрельова кула с параклис „Преображение Господне”

Кулата е запазена от построяването и през 14 век, когато манастирът е обновен от Хрельо Драголов. От тогава е и параклиса, в който се съхраняват ценни стенописи от периода.

Църква „Рождество Богородично”

Църквата е съборния храм на манастир „Св. Иван Рилски”. Тя е куполна базилика с прибавени два параклиса. Стенописите в нея са дело на най-изтъкнатите зографи от 19 век.

Църква „Въведение Богородично”

Въведение Богородично е гробищната църква на Рилски манастир и е разположена южно от него. Има двуетажна църква-костница и красив дърворезбован иконостас.

Църква „Успение на Св. Иван Рилски”

Стига се по пътечка, простираща се източно от манастира. Мястото, където е издигната черквата се счита за първоначалния гроб на светеца. Църквата включва пещерата-жилище на отшелника.

Църква „Св Лука”

Еднокорабна, едноапсидна двуетажна сграда, издигната в памет на племенника на Св. Иван Рилски. През 19 век е пристроено и обширно предверие, свързано с училището, издигнато от Неофит Рилски.

Църква „Покров на Света Богородица”

е издигната в непосредствена близост до църквата „Св Лука” на по-висока тераса.

Метох „Орлица”

Метохът е разположен на десния бряг на Рилска река на 18 км от самия Рилски манастир. Представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради.

Метох „Пчелина”

Построен на 4 км от манастира, комплексът му е същият като този на метох „Орлица”, разполага и с неголяма църква – „Успение Богородично”.

Рилски манастир     Църква Рождество Богородично    Рилски манастир - църква     икони Рилски манастир

Комплексът на Рилски манастир е сред туристическите дестинации, които всеки българин и гост на страната ни трябва да види. Отворен е за посещения всеки ден между 8 и 18 часа, а печатът за най-запалените туристи се намира в музея, който е непосредствено след арката, отвеждаща в двора на светата обител. Снимането вътре е забранено, но в сувенирния магазин можете да закупите разнообразни картички и други фотографски сувенири.

РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ РИЛСКИ МАНАСТИР. ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ГОЛЕМИ МАНАСТИРИ В БЪЛГАРИЯ. ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ОСТАНАЛИТЕ 100 ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТА НА БЪЛГАРИЯ. ВИЖТЕ КАКВО ОПАЗВА НАЙ-ГОЛЕМИЯ В СТРАНАТА НАЦИОНАЛЕН ПАРК  РИЛА.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.