Забележителности

в България

Кръстова гора

Share

Случват ли се чудеса

забележителности Кръстова гора 2Малко са местата където човек има усещане за покой, вълшебство и святост. Място където можем да се извисим над съществуването си да се вгледаме в истинските ценности. Място, което ни поразява с магическото си докосване и ни кара да оценим, потъналите в ежедневие и стрес малки неща, които ни правят истински хора.

Такова място е Кръстова гора. Необяснимо е как тази местност извършва чудеса с хората, но факт, който е накарал десетки хиляди нуждаещи се да потърсят близостта до природата и Господ.

Кръстова гора – история или легенда

забележителности Кръстова гора 3В миналото Кръстова гора е била тракийско светилище. Днес легендите разказват, че там някъде е скрита част от Христовия кръст. Истината е, че и преди и сега, това място е притежавало магическа сила. Не всичко може да бъде разбрано и обяснено. Дали защото нашето усещане към Вселената с времето е закърняло, но такива места като Кръстова гора ни карат да се замислим за ценностите в живота, да не забравяме, че всичко се променя и нищо не е вечно, да повярваме в чудесата, които тук се случват и да станем по-добри.

Много са разказите на хората, излекували се на това място. Забързани във времето, живеейки сред бетон и желязо, ние забравяме, че сме част от природата. Тук, обаче, отново осъзнаваме своето място.

На Кръстова гора идват хора от цял свят, с различни религии. Повечето от тях търсят покой, вяра и отнетото им здраве. За щастие голяма част от тях получават благоволението, за което са дошли и това ги кара да се връщат отново и отново.

Кръстова гора – туристическа дестинация с лечебни свойства

Празникът на Кръстова гора (Кръстов ден) се чества всяка година на 14  септември. Обичай за нуждаещите се е да посрещнат утрото на поляните около храма, където да се молят за своето оздравяване. Всяка година на 13 септември в местността се изсипват болни хора от цял свят, подготвени да пренощуват на открито с неутихваща надежда за своето излекуване. Опъват  палатки, спални чували, кой каквото си е донесъл на поляните около храмът “Покров на Пресвета Богородица”, и прекарват нощта в молитви за своето излекуване.

забележителности Кръстова гораКръстова гора е желана и натоварена туристическа дестинация, не само около деня на празника си, тя се посещава от вярващи и туристи ежегодно. В началото, пред храма е обособен голям паркинг за гостите на комплекса, около който са изградени няколко сувенирни магазина, където желаещите да закупят сувенир или светена икона, заведение и пейки за почивка. Зад гърба на храмa „Покров на Пресвета Богородица” е изградена павирана пътека, от двете страни на която са разположени новоизградени параклиси на 12-те апостола. Пътят води до ”Кръстът на желанията”, където всеки посетител може да напише желание на лист и да го постави в специално направената кутия, точно под кръста. Докосването на кръста е също един от онези необясними чудотворни неща, което прочиства душата и лекува тялото.

Има стара поговорка, според която човек трябва да използва думите си за три неща: да лекува, благославя и помага.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.