Забележителности

в България

Земенски манастир

Share

Манастирът „Свети Йоан Богослов“ е разположен по склоновете на Конявска планина, близо до град Земен. Природата в околността е останала сравнително непокътната, което допринася за очарователния облик на местността. В близост се намира Земенския пролом, който очертава страхотна възможност за туризъм по поречието на река Струма.

земенски манастир

Църква “Свети Йоан Богослов” в двора на Земенски манастир

Построяването на красивия Земенски манастир е датирано от 11 век. Той не е сред най-големите в страната и с днешна дата не е обитаван от монаси. В пределите на светата обител има църква – обявена за паметни на културата, камбанария и две сгради, а гостите посрещат мила възрастна двойка, която ги запознава с историята на стария Земенски манастир. Популярността на храма идва най-вече от забележителната архитектура и красивите стенописи с библейски сцени от 14 век.

Като повечето стари храмове в страната, Земенският манастир е бил разрушаван, опожаряван и отново възстановяван неведнъж. Забележителното е, че църквата с ценните стенописи е оцелявала повече от 9 века и днес цялото църковно-архитектурно богатство може да се види непокътнато, така както е било в самото му създаване.

Църковният събор се провежда всяка година на 20 май, чества се деня на Свети Йоан Богослов – това и датата на първото освещаване на Земенския манастир. Църквата носи името на светеца и е изключителен паметник на средновековната архитектура, строителство и живопис.

Тя е изцяло реставрирана  и днес е филиал на Националния исторически музей.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.