Забележителности

в България

Гложенски манастир

Share

Манастирът замък

Гложенски манастир забележителности

Гложенският манастир е разположен в Северна Стара Планина, в живописна местност около село Малък Извор, в близост до съседното село Гложене. Построен е върху възвишение и отдалеч наподобява замък. Общинският център Тетевен се намира на 15 км. Манастирът и околностите му са истински рай. Особено през пролетта…

Гложенска обител забележителностиМанастирът е основан през 1224 година. Привлича посетители не само от България, но е много популярен и в съседна Румъния. Според писменото непотвърдено сказание е построен от Киевския княз Георги Глож. Той се заселва тук с благоволението на Асеновци и основава село Гложене и след това манастира.

Жилищни сгради сключват затворен от всякъде двор около черквата. От трите страни се спускат отвесни скали, които му придават непристъпен вид на манастир-замък по изключително живописен начин.

До манастира има асфалтиран път, образуващ множество завои – шосето е тясно, две коли трудно се разминават. Пред светата обител е изграден платен паркинг.

В магерницата може да опитате от прословутия манастирски боб, яблански халва и локум.

Манастира – различни приложения

GlojenskiManastir_2

През  XVIII в. Мястото е един от големите културни центрове в областта. По време на Стамболовия режим по политически причини там е прехвърлен Търновски митрополит Климент (Васил Друмев), където е държан при изключително тежки условия. Сега килията му е превърната в музей.
Манастирът е бил посещаван от Васил Левски, като е запазено скривалището му. Гложенският манастир е обявен за паметник на културата.

Следите от човешко присъствие в земите на днешно Гложене, намерени в пещерата Моровица, подсказват че местността е обитавана още през каменната епоха. Това вероятно се дължи на природните условия – горски масиви, пълни с дивеч, пълноводна река, удобни пещери.

Пещера Моровица

Пещера Моровица

Моровица е сред големите български пещери. Дълга е 3,25 км и дълбока – 150 м, с което се подрежда на 16-то място в списъка на най-дългите пещери в България. Изключително интересна е заради установените в нея местообитания на много видове прилепи.

Находките от първобитните хора се съхраняват в историческия музей в гр. Тетевен.

В село Гложене е роден известния български футболист Петър Хубчев, довел България до славните победи на световното в САЩ 1994 г.

(ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ГОЛЕМИ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ)

2 коментара към “Гложенски манастир”

  1. […] друга от прекрасните забележителности в България – Гложенския манастир, известен като манастира замък. Ако сте отделили цял […]

  2. […] природа до село Гложене , в близост до популярния Гложенски манастир. Общата дължина на пещерните галерии е над 3 км, с което […]

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.