Забележителности

в България

Христовски водопад

Share

Христовски водопадПриродният феномен е разположен до с. Руховци в община Елена. Туристическият маршрут до красивия водопад е лесен, приятен и обозначен с табели.

Христовският водопад е сред най-популярните и предпочитани места в Еленския балкан. Всяко време на година е подходящо за туризъм.

Водопадът се намира на 4 км от град Елена. Разположен е над 400 метра надморска височина. Лее се по поречието на река Мийковска. През 1974 година е регистриран като защитена природна забележителност.

Разходка из Еленския балкан

Христовски водопадКрасивият Христовски водопад е изключително лесно достъпен – на 2 км от центъра на селото вдясно от главния път има упътваща табела, която указва посоката към водопада. Оформено е паркинг място. Разстоянието от отбивката до водопада е около 600 м. и се взима за около 20 минути по приятна планинска пътека с изградени множество места за отдих.

Когато застанете пред водопада се открива невероятна гледка. Падът е от около 9 метра, но за сметка на това цялата каскада е много широка и пълноводна постоянно. Падащата вода се разбива в скалистото корито на реката, където пречупени от светлината капките формират впечатляваща гледка.

В подножието на водопада е осезаема прохладата и свежестта, които чистата планинска вода осигурява. През лятото пълноводието намалява и мястото става чудесно за къпане и слънчеви бани. Има просторна поляна с обособено място за пикник, подходящо дори за дълго лагеруване. Освен приятно разтоварващата разходка сред природата и чистия въздух, Тази част от Еленският Балкан предлага и множество забавни преживявания. Местността изобилства от множество планински потоци, вековни гори и разнообразни билки.

Забележителности около Христовския водопад

Христовски водопадКрасива природа и причудлив релеф се редуват по горите на Балкана. За любителите фотографи природата е погрижила с не една зашеметяваща гледка. Богатата флора в района е разнообразна, голяма част от дърветата са столетници. Близо до град Елена расте огромния хилядолетен дъб „Слона”, който е представител на най-старите широколистни дървета в Европа. В близост се е оформило чудатото скално образувания „Марков камък”, чието предание е свързано със смелите подвизи на Крали Марко. През 1859 година в село Руховци е построена църквата „Успение Пр. Богородици” – един храм, който несъмнено трябва да посетите!

ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ КРАСИВИ ВОДОПАДИ В БЪЛГАРИЯ:

ХОНИШКИЯ ВОДОПАД, СУВЧАРСКОТО ПРЪСКАЛО, БОЯНСКИ ВОДОПАД, ТЪРНИЧЕСКО ПРЪСКАЛО, ИВАНИЛОВСКИ ВОДОПАД, ГЛОЖЕНСКИ ВОДОПАД

 

 

 

3 коментара към “Христовски водопад”

  1. […] пръскало, Иваниловски водопад, Боянски водопад, Христовски водопад […]

  2. […] ПРЪСКАЛО, БОЯНСКИ ВОДОПАД, ТЪРНИЧЕСКО ПРЪСКАЛО, ХРИСТОВСКИ ВОДОПАД, ИВАНИЛОВСКИ ВОДОПАД  […]

  3. […] водопад, Сувчарско пръскало, Иваниловски водопад, Христовски водопад, Водопада Търниченско пръскало […]

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.