Забележителности

в България

Сувчарско пръскало

Share

Сувчарско пръскало

Намира се на територията на национален парк „Централен Балкан“. Освен сред най-красивите Сувчарското пръскало може да се класифицира и сред големите водопади в България. Водният пад е над 50 метра, а красотата му е неописуема. Водопадът се лее в близост до село Христо Даново в средна Стара планина. През 1965 година е регистриран като природна забележителност.

За да стигнете до природната красота трябва да паркирате в най-близкото село, тъй като пътят от Христо Даново до самия водопад става за лека кола само в началото. Тясната пътека, водеща до Сувчарското пръскало е стръмна, а почти по цялото и протежение се откриват невероятно красиви природни гледки. Има изгледи към реката, към селото и към съседната планина, които са несравними като уникалност и красота.

Ждрелото на реката е изключително, изпълнено с впечатляващи скални феномени, както и богата флора, която заслужава да бъде видяна от всеки.

Пътят до природния феномени не е кратък, но изцяло си заслужава усилията. След около час и половина, два разходка по красива планинска пътечка, пътят пресича реката по циментов мост, след което тясна пътечка, скрита в храстите се отклонява в дясно и води право до водопада. Все още не е достатъчно урбанизирано, няма поставени табелки. Просто трябва да вървите от лявата страна на потока.

водопад Сувчарско пръскалоАко объркате пътя и по случайност пропуснете точното място, ще стигнете до чешмичка отдясно и това е знак, че трябва да се върнете обратно, защото сте пропуснали отбивката веднага след циментовия мост. Ако сте на правилната посока петнадесетина минути след като прекосите реката ще видите пред себе си красивото Сувчарско пръскало.

Стигайки до там пред Вас ще се разкрие изключителна гледка – от оформен скален венец, на височина от 54 метра с грохот се разбива мощната вода в малко вирче, разположило се в подножието на скалите. Възхитени от красотата може да осъзнаете благодетелта на това незастроено все още и откъснато от цивилизацията място.

За да можете да се доближите непосредствено до водопада се изискват малко по-екстремни подходи – скалите там са стръмни и внушителни, мястото е хлъзгаво, а прекият достъп – липсва. Трябва да проявите креативност и смелост за да се докоснете до водата. Но всички усилия си заслужават!

ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ КРАСИВИ ВОДОПАДИ В БЪЛГАРИЯ:

ХОНИШКИЯ ВОДОПАД, БОЯНСКИ ВОДОПАД, ТЪРНИЧЕСКО ПРЪСКАЛО, ИВАНИЛОВСКИ ВОДОПАД, ГЛОЖЕНСКИ ВОДОПАД, ХРИСТОВСКИ ВОДОПАД

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.