Забележителности

в България

Планини

Share

планини в България

На територията на България са разположени едни от най-прекрасните планини в света. Обособени в няколко планински вериги те формират едно чудно природно богатство, с което малко държави могат да се похвалят.

Невероятната им природа съчетава в себе си множество уникални природни образувания и забележителности.

Българските планини са “НАЙ”…

Райско пръскало Стара планина

Българските планини държат топ класациите за „НАЙ” обектите на Балканския полуостров във много категории. Всички знаем, на територията на страната ни се извисява най-високия връх на Балканите – връх Мусала (2925 м), в най-старата ни планинска верига Стара планина се лее най-високият водопад на полуострова – Райското пръскало. Продължаваме с най-високото езеро, разположено в заслона под връх Мусала „Леденото езеро”. В пределите на втората по височина планина Пирин расте най-старото иглолистно дърво Байкушевата Мура.

Освен най-големите ни, известни на всички планини (на територията на България са обособени общо 40 планини. Различни по размер, всяка от тях е невероятно красива и крие в себе си неповторима уникалност и красота. Това са: Беласица, Боховска, Верила, Вискяр, Витоша, Влахина, Голо Бърдо, Ездимирска, Еловишка, Ерулска, Завалска, Земенска, Кобилска, Конявска, Кървав Камък, Лешниковска, Лисец, Любаш, Люлин, Малашевска, Милевска, Огражден, Осоговска, Пенкьовска, Пирин, Плана, Рила, Родопи, Рудини, Руй, Сакар, Славянка, Средна Гора, Стара Планина, Стража, Странджа, Стъргач, Царичка, Черна Гора, Чудинска.

Планински прелести

Българските зимни планини

Българските планини предлагат отдих и развлечение за всеки вкус. За най-запалените планинари – множество и най-разнообразни преходи сред невероятно красивите висини, за покорителите на върхове са обособени безброй маркирани маршрути. За екстремистите лятото разкрива незабравими планински преживявания – планинско катерене сред отвесни склонове и дълбоки пропасти, парапланинг, планинско колоездене, ориентиране и други. Зимата се подготвя за скиори и сноубордисти – освен многото обособени писти планините са запазили и непокътнати девствени склонове, където само най-запалените се осмеляват да изпробват пределите на собствените си сили. За риболовните страсти и ловните дружини има множество езера и гори с богата фауна, където под ръководството на природните организации всеки любител може да изживее своята страст в унисон с природните закони. А за тези които просто искат да избягат от града и ежедневния стрес – всяка една планина разполага с множество хижи, хотели и места за къмпинг, където всеки според своя вкус да може да остане насаме с природата и да се зареди. Планинските забележителности на територията на България са пленяващи и всеки който веднъж ги е зърнал се връща отново и отново.

Плана Планина

google-plus-1Facebook-logojkl njf в G + или Pinterest

Един коментар към към “Планини”

  1. […] Витоша, разположени са по северозападните склонове на планината. Каменната река се е образувала вследствие на […]

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.