Забележителности

в България

Национални паркове в България

Share

На територията на страната ни са обособени 3 Национални парка: Национален парк “Рила”, Национален парк “Централен Балкан” и Национален парк “Пирин”.

Национален парк Централен Балкан

Национален парк Централен Балкан забележителности

Национален парк Централен Балкан е сред най-ценните и най-големи европейски защитени територии. Създаден е през 1991 г., за да съхрани в полза на обществото неповторимата природа на Средна Стара планина и свързаните с нея традиции и поминък. опазва първични местообитания на редки и застрашени видове и съобщества, саморегулиращи се екосистеми с изключително биологично разнообразие от световно значение за науката и културата. Паркът е разположен в централните части на Балкана, на площ от 716 км2. На територията му се простират девет резервата, старопланинският първенец – връх Ботев и единствения по рода си скален комплекс с вековни гори, стени, пропасти и мощен скален пояс – Джендемите, най-високия на Балканския полуостров водопад – Райското пръскало, уникалната за България система от Ждрела и каньони. Обявен за Орнитологично важно място заради уникалната си и богата природа и фауна. Балканът е привлекателно място и за туристите. Информация на входовете в парка и резерватите запознава посетителите със защитената територия и с правилата за поведение, необходими за приятно и безопасно пребиваване в нея. В услуга на туристите са 470 км маркирани и добре поддържани маршрута, за отмора и възстановяване са изградени чешми,места за краткотраен отдих, бивакуване, палене на огън, погледни площадки.

Национален парк Рила

национален парк Рила забележителности

Национален парк Рила е най-големият по територия, създаден с цел опазването на няколко отделни екосистеми, както и на отделни исторически и културни обекти от национална важност. От територията му извира една от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров – Марица. Там се извисява и най-високият връх на Балканския полуостров – Мусала.

Националният парк е разположен в една от най-богатите вододайни зони на територията на Балканския полуостров. 2/3 от площта му са покрити от гори. Растителния и животински свят са многообразни. Рила е една от планините, в които туризмът е най-добре развит. На територията на националния парк се намират голям брой курорти, предназначени за зимен и летен туризъм.

Национален парк Пирин

национален парк Пирин забележителности

Национален парк “Пирин” е създаден през 1962 г. с цел опазване на горските масиви, разположени в най-високите части на планината. На територията му се намират два природни резервата с изключително разнообразие на растителния свят.

Паркът представлява особен интерес с големия брой ендемични видове, които могат да се видят тук. На територията му се опазват огромен брой животни, като много от тях са характерни за много по-южни райони.

Разполага с много богато историческо наследство. Пирин като неголяма част от някогашната антична Македония пази следите на много древни и величествени култури – тракийска, старогръцка, римска, византийска, славянска и прабългарска. Част от уникалната атмосфера на Банско се дължи на църквите “Успение Богородично” и “Света Троица”, на къщите-музей на Неофит Рилски и на Никола Вапцаров, Роженският манастир край Мелник и други туристически забележителности в Разлог, Сандански и Симитли.

Един коментар към към “Национални паркове в България”

  1. […] Търниченско пръскало е една от атракциите в природен парк Централен Балкан. Лее се на север от село Търничени, разположено в […]

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.