Забележителности

в България

Най-старите дървета в България

Share
Гранитовски дъб забележителности

Гранитовският дъб (най-старото дърво открито за сега в България)

В ямболското село Гранитово се намира едно от най-старите дървета в България – Гранитовския дъб, за което се предполага че е на около 1500 годишна възраст. Расте на 2 км от селото. Дори най-възрастните хора от селото обаче не знаят с точност колко годишно е то, както малко известна за тях е и неговата история.

Байкушева мура Пирин забележителности

Байкушевата мура

В Пирин планина се намира най-старото иглолистно дърво в България. Това е Байкушевата мура, чиято възраст се определя на повече от 1300 години. Обиколката на уникалното дърво от рода черна мура е приблизително 8 метра. Извисява се на 26 метра. Дървото е наречено на откривателя си лесовъдът Костадин Байкушев, който го открива през 1897 година. Уникалното дърво се намира на 10-тина минути от хижа Бъндерица. Любим спомен за туристите е снимката, на която са обгърнали дървото с ръце.

Старият бряст Сливен забележителности

Старият бряст (разположен в центъра на гр. Сливен)

Една от забележителностите на град Сливен е Стария бряст, намиращ се в централната част на града. Възрастта на дървото е над 1000 години. Заедно с него се полагат грижи за още около 20 вековни дървета в село Самуилово, близо до Сливен. Брястът е дълбоко свързан с историята на града и не случайно е един от символите му.

Кръстатият дъб

Кръстатият дъб (расте в Плана планина над Кокалянския манастир)

На възраст равна с тази на второто българско царство е Кръстатия дъб намиращ се в Плана планина (Софийско). Днес иманярските ръце са го подсекли и по чудо още не е паднал. Встрани от него има малка ловна хижа.

(ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ВЕКОВНИ ДЪРВЕТА, РАСТЯЩИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.