Забележителности

в България

Мълчаливите титани

Share

вековно дърво забележителности

Поверието, че всеки трябва да засади поне едно дърво докато е жив, не е просто плод на безсмислени легенди и митични вярвания. Всеки който засади дърво допринася за положителното въздействие на природата и околната среда, дарява още един „бял дроб” на прекомерно замърсената ни природа в световен мащаб, дава нов и живот и дарява на хората още един „лечител” със способността да отдава положителна енергия, която лекува.

Хилядолетниците

Старият бряст Сливен забележителности 1България е богата на вековни, дори хилядолетни дървета. Самотни или цели гори те растат в нашите планини, паркове, села и градове.

Дълг на всеки жител на планетата е да опазва растителното богатство, да се грижи за вековните ни титани и да живее в унисон с техните нужди. Така и те могат да помагат на нас. За щастие в днешно време има много организации, които стопанисват и се грижат за най-ценните ни растителни богатства. Но грижа на всеки един от нас е опазването на „зеленото ни злато”

Трите най-стари дървета на територията на България са Гранитовският дъб (Ямболско), Байкушевата Мура в Пирин и Старият бряст в центъра на Сливен.

(НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТРИТЕ НАЙ-СТАРИ ДЪРВЕТА В БЪЛГАРИЯ)

Младите събратя

Летен дъб Русе забележителностиПет на брой са вековните дървета на възраст над 800 години в Разград, които са обявени и за туристически обекти. Заедно с тези в районите на Силистра и Русе са общо 30.

В град Исперих се намира летен дъб на възраст 800 години. Столетник има и в двора на джамията в града. Полски бряст на възраст 600 години е една от забележителностите в местността „Одалийка” в русенското село Нисово.

Вековният смърч, който се намира в местността „Къкримска поляна”, землището на село Цветино е на възраст 500 години. Високо е 28 м и има обиколка 5.10 м.

В храма „Света Троица” в Русе има летен дъб, който е на възраст 350 години, а кестените – на възраст над 200 години.

На дунавския остров Батин пък може да се види 300-годишен вардимски дъб, който е в много добро състояние. Дебелината на ствола при 1,2  м над земята е 6 м.

Вековното дърво „Стария Кавак” расте в центъра на град Пещера и е една от забележителностите в града. То е на възраст над 100 години, на 26 метра от земята и е с обиколка 11 м. Това е най-дебелата Топола в България. В летните горещи дни жителите и гостите на града обичат да почиват под дебелата му сянка.

На територията на София се намират 95 вековни дървета, предимно от видовете летен дъб и благун. Те са остатък от естествените гори в региона. Най-старото дърво е на 500 години – дядо Славейковият дъб. Най-голяма обиколка има летният дъб при езерото Ариана – 477 см.

Вековните гори

Вековни дъбови гори забележителности

Край село Боженци, Габровско на площ от 0.3 ха е природната забележителност вековна букова гора. Между селата Искър и Крушовене, Плевенско е намерила своя дом вековна гора от грамадни дъбове на възраст от 500 години, чиято обиколка на стъблата е около 6м. „Сакараджа” е букова гора от столетн ици край село Чавдар, Софийско. Това природно богатство се намира близо до едноименната хижа.

Един коментар към към “Мълчаливите титани”

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.