Забележителности

в България

Магията на Места

Share

българските забележителности - река Места

Бяла Места и Черна Места извират от Рила ма българска територия, сливат се в една река, която тече на юг и пресича гръцката граница през Хаджидимовския пролом. Дефилето на Места е изключително. Двадесет и пет километра красота!

Тази територия е под закрилата на Натура 2000 и заради голямото разнообразие и ценност на птичия свят. Заради изобилието от мрамор в дефилето десетки компании са се конкурирали да получат правото да го добиват. За да се запази екологичното богатство на района, нито една н е спечелила. Добивът отпаднал, но развитие получил екотуризмът.

скални забележителности в България

На метри от последните части на планина Родопи е обособена красива местност, която не случайно всяка година бива посещавана от все повече и повече туристи. Вечер е осветено, често се оформят и партита, които обаче са много шумни и пречат на нормалния живот на птиците. Пътеката, минаваща като тераса по протежение на високия бряг на реката, е тясна, но достатъчна за разминаване на двама души. Каменният парапет не е висок, но широк повече от 2 педи.

българскте забележителности - природа

Стръмната страна на скалния отвес на дефилето е обрасла с храстовиден дъб – рядко срещан в България. При разходката се виждат тунели  и част от релсите на влака, прорязващ планината под пътеката. На някои места денивелацията между реката и планината е близо 1 000 метра. Ниският бряг е обрасъл в широколистни дървета. Най-удивителните елементи на красотата тук са финото пясъчно дъно на реката, което на някои места е в различни цветове и завоите, които прави Места, откриват шеметни гледки. По протежението на цялата пътека е благоустроено – изградени са пейки за отмора на най обзорните места.

Цялата тази местност е пленителна. Природата там се разкрива в златисти нюанси, придавайки на дефилето обаятелен и магически вид!

българските забележителности               река Места забележителности               златната Места - забележителности

забележителности в България               българските природни забележителности - река Места               българските забележителности по река Места

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С УНИКАЛНАТА БЪЛГАРСКА ПРИРОДА И ПО-МАЛКО ИЗВЕСТНИТЕ ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ.

ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ПРЕКРАСНИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ, КОИТО СЕ ПРОСТИРАТ В ЦЯЛАТА НИ СТРАНА.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.