Забележителности

в България

Иваниловски водопад

Share

Водопадът е сред малкото, но изключително красиви природни феномени в областта край Габрово. Лее се в землището на махалите Иванили и Солари. Падът е с висок дебит целогодишно, височината му е 7-8 метра. Цялата местност е изключително красива, долината на реката – плодородна, а под самият водопад се образува красиво езерце във формата на сърце.

Разходка до водопада

Иваниловски водопадПътят до водопада е приятен и лек. Можете да си направите едночасова разходка до природния феномен и обратно, като през целия път ще се наслаждава на красивата природа на Балкана. За да стигнете до красивия Иваниловски водопад трябва да поемете главния път по посока селцата Солари и Иванили. Веднага след като подминете село Солари следва остър завой и мост над дере, след който има отбивка за черен път в ляво. Трябва да следвате пътя към реката без да се отклонявате  и след около 15 минути ще стигнете до гъста и красива гориста  местност, а след нея ще попаднете на стръмна пътечка надолу, която води право до водопада. Мястото не е трудно, но ако го посещавате за пръв път можете да изпитате затруднение при намирането му. Не се колебайте да попитате някой местен – със сигурност ще бъдете ориентиране добре.

Целогодишно подходящ за туризъм

Иваниловски водопадПълноводния Иваниловски водопад се намира на малко, но буйно приточе на река Янтра, на 200-300 метра преди да се влее в голямата водна мощ. За това и самата разходка до него е много приятна и открива не една величествени гледки. Пътят е лек и отпускащ, а маршрутът е достъпен целогодишно.

Водопадът е по-различен от другите подобни, тъй катo реката е пълноводна почти през цялата година. Каскадата е в долина и се образува от висок скален разлом. Водата пада директно и образува дълбок ерозионен котел. Къпането не е препоръчително, заради острите счупени клони, които пролетта плуват из реката и дори да не се виждат, е се заклещват на дъното и могат да наранят някого.

В цялата местност има по-малки и също доста красиви водни каскади. Можете да си направите пикник – до самия водопад има оформено място за огнище.

Иваниловски водопад     Иваниловски водопад     Иваниловски водопад     Иваниловски водопад

ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИ КРАСИВИ ВОДОПАДИ В БЪЛГАРИЯ: СУВЧАРСКО ПРЪСКАЛО, ГЛОЖЕНСКИ ВОДОПАД,  ХОТНИШКИ ВОДОПАД, ВОДОПАД ТЪРНИЧЕНСКО ПРЪСКАЛО, БОЯНСКИ ВОДОПАД, ХРИСТОВСКИ ВОДОПАД

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С КРАСИВИТЕ ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В СТРАНАТА.

НАУЧЕТЕ И ЗА ПО-МАЛКО ИЗВЕСТНИТЕ ЧУДЕСА НА БЪЛГАРИЯ.

Един коментар към към “Иваниловски водопад”

  1. […] ВОДОПАД, ТЪРНИЧЕСКО ПРЪСКАЛО, ХРИСТОВСКИ ВОДОПАД, ИВАНИЛОВСКИ ВОДОПАД  […]

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.