Забележителности

в България

Cave diving

Share

Cave diving - български пещери забележителности

Cave diving е вълнуващо и ободряващо преживяване. Много по-екстремно и тайнствено, както от водолазното дело в отворените водни басейни, така и от спелеоложките прониквания, дори и в най-труднодостъпните пещери. Спортът съчетава в себе си покачващото адреналина проучване на страховити и неимоверно красиви подземни пространства, запознаването с красиви, недостъпни за „хора без маски” пещерни образувания, водолазната страст и спелеоложкото удовлетворение.

За разлика от свободното реене на водолазите в открито море, при cave diving се следват предварително разчертани маршрути, провиращи през тесни пукнатини и тунели, обхождащи големи пещерни галерии. Освен обикновената водолазна екипировка е нужно и специално осветление, тъй като след преминаване входа на пещерата се озовавате сред пълна тъмнина. Напълно задължително е влизането под водата с приятел, носещ в себе си също светлина подсигурена с ремък към кръста си или BCD.

Cave diving  пещери забележителности

Най-популярните пещери за гмуркане в света са внимателно проучени, картирани и маркирани за любителите водолази и подсигурени с въжета. Но това не прави cave diving по лесно или по-малко екстремни преживяване. Всяка пещера представлява сложен лабиринт от взаимносвързани галерии и проходи. Преминали веднъж в едната посока, трудно можете да се ориентирате за връщане, ако не запазите самообладание и не следвате стриктно знаците и предварителния план за проникване.
Изживяването е неповторимо, но от него могат да се възползват само предварително добре подготвени водолази. Не е подходящо за хора склонни към каустрофобия. Всеки преди да се впусне в обучение за пещерен водолаз, трябва обстойно да се прегледа и изследва за да е сигурен, че е подходящ за това смразяващо, но незабравимо изживяване.

пещерни забележителности - cave diving България     пещерни забележителности в България     cave diving България     cave diving български забележителности

ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ВСИЧКИ ПЕЩЕРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, НАЙ-ДЪЛГИТЕ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ И НАЙ-ДЪЛБОКИТЕ ПРОПАСТИ В СТРАНАТА.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ УНИКАЛНИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ И НЕВЕРОЯТНИ БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.