Забележителности

в България

Ягодинска пещера

Share

Една от най-посещаваните туристически забележителности е “Ягодинската” пещера, разположена на десния бряг на Буйновската река (началото на река Въча). Тя е на три нива с обща дължина от около 10 км. Има три входа, два от които изкуствено прокопани.

Проучванията на пещерата започват през 1963 година от спелеолозите в Чепеларе. На 5 метра от естествения вход те са открили праисторическо жилище от 4-то хилядолетие преди новата ера (периода на каменно-медната епоха). Тогавашните обитатели на пещерата са оставили керамичка, керамични съдове, тежести за вертикален стан, прешлени за вретена, сечива, овъглено жито, хромели и др. Част от находките се съхраняват в пещерния музей в Чепеларе.

 Тур из дебрите на Ягодинската пещера

вход на Ягодинската пещераТуристическата обиколка на пещерата е с продължителност 50 минути. Започва от единият изкуствено направен вход (84 м), и свършва след 1100 метра при изходния пункт (отново изкуствено прокаран), който отстои на 200 метра от естествения и изход. Постоянната температура в пещерата е 6 градуса ежегодно, а влажността и варира между 85% и 90%. Денивелацията и е 9 метра.

За образуването на Ягодинската пещера е спомогнала реката, която сега тече отвън. Пясъкът по пода в началните зали е нанесен от нея и за това там няма сталагмити.

Новогодишната пещерна зала

Ягодинска пещераНачалото на подземното приключение започва от „Новогодишната зала”, разположена непосредствено след входа. Първите красиви пещерни образувания с които се сблъскват посетителите са „Царевичните сталактит”. Те имат  цев, през която водата се просмуква. Образувани са от отлагането на калциевия карбонат. Учените са изчислили, че един сталактит израства с 1 см на 50 години.

Ягодинската пещера е естествено обагрена от окислението на желязото, мангана и медта.

Структурата на скалата е от мрамор и част от образуванията много приличат на ледени висулки.

В новогодишната зала спелеолозите посрещат Нова Година. Това е тяхна традиция. Залата се използва и като ритуална, подписват се граждански бракове на желаещи от цялата страна.

Най-значимите пещерни образувания

Втората спирка в пещерната екскурзия е на образувалия се от дясната ви страна огромен сталактон. За него спелеолозите са направили изчисления и са определили тежестта му на 3 тона, а възрастта му на над 10 000 години. Всяка година той става все по-здрав, прикрепяйки се към красиво оцветените драперии, образувани по ръбовете на скалата. Тези скални образувания изглеждат като надиплени завеси. Няколко стъпки по-навътре в пещерата ще видите друг сталактон, в основата на който има малко езерце с коралови образувания.

Третата спирка от подземната обиколка е на огромното срутище, което се нарича тектонски блокажи, породени от издигането и разместването на земните пластове.

Четвъртата спирка е в прилепната зала. Най-многобройните обитатели на пещерата са прилепите. Открити са около 12 вида от познатите 31 вида в страната. През зимата те са в пълен покой – спят зимен, а през лятото излизат извън пещерата, за да се хранят. Но освен за комарите, мухите, нощните пеперуди и гъсениците, те са напълно безобидни и никога не биха нападнали човек.

Пето спиране – виждате друго рядко срещано в пещерите скално образувания – леопардовата кожа. Това първично карстово образувание е резултат от киселинността на водата, чието рН се променя от 3 на 3,5 и така , с киселинността си с течение на времето отнема меките материали на мрамора и по този начин образува фасетъчни очи. Но същата тази вода носи и глина, която ги запълва и погледнато от далече, много наподобява леопардова кожа.

скални образувания ПерлиШеста спирка е на едно от най-интересните образувания в Европа, което се среща единствено в Ягодинската пещера са пещерните перли. Образували са се по следния начин: капката, която капе от тавана попада на пода на песъчинки. От механичното и движение, песъчинките също се задвижват, а върху тях се отлага калциевия карбонат. С течение на времето увеличават размера си и се оформят като правилни кълбенца. Спелеолозите са изчислили, че достигат размера на грахово зърно за 200 гр, въпреки, че са открити и единични бройки с размер на лешник.

Дендрити Ягодинска пещераДруг вид образувание са дендритите. Думата произхожда от гръцката дума за дърво. И наистина те наподобяват формата на клоните на подземна гора. образувани са от микропукнатините на скалата, където водата се движи по-бавно и се отлага повече калциев карбонат, който „ражда” коните.

Това е малка част от чудесата, които крие Ягодинската пещера. За да видите всичко и усетите неповторимата магия на подземното царство трябва лично да я посетите!

(Прочетете и за другите облагородени пещери в България и неповторимите скални феномени на територията на страната)

2 коментара към “Ягодинска пещера”

  1. […] в страната каньон – Буйновско ждрело и популярната Ягодинска пещера, която заема трето място в списъка на най-дългите […]

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.