Забележителности

в България

Темната дупка

Share

Пещера Темната дупкаПещерата се е образувала във варовиците на Лакатнишките скали, на 50-тина км от столицата в Искърското дефиле. Проучването и е започнало началото на 20 век. За пръв път е посетена пр проучване на богатата и прилепна фауна. Започва картирането и, като до 1926 година са описани галерии с около 1 км дължина. Преди 10 години спелеолозите достигна до 20 метра дълбочина и днес активно се работи върху точно и детайлно картиране и изработването на векторизирана компютърна карта на пещерата. Все още не е ясна точната дължина на пещерата, но спелеолозите я определят на около 5 600 м, което я подрежда на 4-то място в списъка с най-дългите пещери в България (след Духлата, Орлова чука и Ягодинската пещера).

Пещерни дълбини

пещера Темната дупкаПещера Темната дупка представлява система от 2 големи основни галерии, между които са разположени още множество по-малки. Цялата тази композиция е разположена на 4 етажа, като първият е все още непроучен. По дъното на пещерата тече пълноводна река, извираща от извора Житолюб. Варовиковите води са формирали най-разнообразни помещения, образувания, безоточни езера, прагове, водопади и други пещерни красоти. Пещерата има богата фауна. Освен прилепното разнообразие, в недрата и живеят и 17 троглобионта.

Темната дупка е получила нарицателното си название “Училището на софийските пещерняци”. Правен е неуспешен опит за електрифицирана на пещерата. Входът и се намира на 27 метра над река Искър. До него води облагородена екопътека с парапети. Достъпът е свободен.

Пещерни галерии

пещерни образувания Темната дупкаПо-голямата от двете основни пещерни галерии е с почти 1 км дължина. През нея протича основната  подземна река, оформя широки и големи пещерни галерии. По-малката е около 700 метра без прилежащите галерии. Когато има изключително много валежи и снеговалежи нивото на водата силно нараства и тя излиза от входа на пещерата. По-старооткритите подземни пространства са бедни на пещерни образувания, но новооткритите разнообразието е много богато.

Пещерата е обявена за природна забележителности през 1962 година.

Пещерата допълва богатството на ексремисткия профил на Лакатнишките скали. Катерачи и пещерняци намират нужното си количество адреналин в този район.

(ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ И СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.