Забележителности

в България

Пещерите лекуват

Share

В България 9% от населението страда от бронхиална астма, 18% от алергичен ринит, а всеки трети от друга алергия.

пещери

Замърсяване

Вследствие на урбанизацията въздухът в градове е силно замърсен, а това предизвиква различни дихателни алергии.

Стресът – неблагоприятен за цялостното човешко здраве

Влияе на ендокринната система, а тя – на имунната.

Нови храни

Докато човешкия организъм свикне с новите храни се появяват нови алергии. Типични са за летния сезон и са обвързани с консумацията на морски дарове и други екзотични храни.

Липса на активен физически живот

Дългото седене в затворено помещение довежда до алергични реакции при вдишване на прах.

Генетична обремененост

Част от алергиите са наследствени, но не се отключват при всеки. В повечето случаи за решаваща роля за появата им има стресът и замърсения въздух.

Слънчевите лъчи

Кожата на много хора е по-чувствителна към слънцето и вследствие на това може да се стигне до алергия, изразяваща се в зачервяване на кожата и сърбежи.

Внушение или реалност

солни пещериИма пещери с лечебна сила и в това всъщност няма нищо иреално. В Европа има десетки солни пещери, в които се предлагат процедури за релаксация и лечение. Солната пещера е изкуствено създадено място, където е възможно да се диша чист въздух, наситен с микроелементи, които са ценни за човешкия организъм. И съответно се препоръчват за лечение на заболявания, свързани с дихателните пътища, алергии, астма, за неврози, депресия, за укрепване на имунната система на организма.

В Чехия има две солни пещери, направени със соли от дълбините на Мъртво море и от полските солни мини, като всички използвани материали са от екологично чисти места. Целта е да се създаде нужния микроклимат , съдържащ йод и други микроелементи, важни за човека.

И докато в Европа създават солни пещери, то у нас природата е благосклонна и ни е дала истинска пещера, която лекува.

15 души за 30 дни в Магурата

Магурата пещераПещера Магурата е сред най-големите пещери в България. Разположена е в подножието на Рабишката могила – с височина достигаща 461 м, а на 80 м под тази тока се е скрил едва забележимият и вход. Общата дължина на пещерата е около 3000 м, от които са благоустроени 1400 м. Температурата варира между 12,2 и 12,9 градуса през всички сезони на годината.

През 1973, по проект на здравното министерство в пещера Магурата са лекувани 220 души с бронхиална астма и алергии., като при 88% от хората резултатите са били положителни. Кметовете на околните села изготвят проект, с който да построят стационар в пещерата и да възстановят занемарения туризъм в района.

Пещерата предлага отлични условия  за лечение, тъй като във въздуха няма алергени, а температурата е постоянна през цялата година. Курсът за лечение трябва да продължи 30 дни, като в пещерата могат да се настанят 15 души. Те трябва да останат под земята между 6 и 8 часа. В момента проектът е само идеен и все още няма инвестиции.

(ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ И УНИКАЛНИ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В СТРАНАТА)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.