Забележителности

в България

Пещерите по течението на река Арда

Share

Районът по поречието на Арда е богат на пещери – картографирани са 23 карстови пещери, датиращи от всички епохите. Само тук може да се запознаете с толкова богато разнообразие най-различни видове и произход пещери.

пещера Калето

пещера Калето

По пътя от село Смилян за село Кошница, над левия бряг на реката се издига скална арка на проходна пещера “Калето”. По данни от направените при крепостта сондажни археологически проучвания, крепостта е имала два периода на съществуване – тракийски и византийски. Днес до пещерата води туристическа пътека, а за любителите на адреналина водачите от клуб “Мурсалица” предлагат да изпробвате алпийското махало – полет на принципа на махалото с четиридесет метрово въже, закотвено във високата част на скалната арка.

пещера Голубовица 2

пещера Голубовица 2

Няколко километра нагоре по шосето се намира село Могилица – изходния пункт за туристически маршрут “Герга дере”. След кратък преход по камениста пътека и преминаване по въжено мостче, прекосявайки хладна букова гора, ще се озовете пред входа на пещера “Голубовица 2” – най-младата пещера в района. Ако желаете спелеолозите от КСЕТ “Мурсалица” ще ви предоставят необходимото спелеоложко оборудване за проникване в пещерата и преодоляване на водните препятствия, създадени от подземната река. Очаква ви и малко пътуване с лодка преди навлизането в същинската част на пещерата. Постояннотечащият подземен поток е причина за необикновените форми. В горната част на пещерата, където водата не е успяла да достигне се виждат стлагтити и сталагмити. След подземното приключение ви очаква друго изпитание – Via Ferrata – 140-метров метален път в скалата, изграден с железни стъпала в скалата и осигуряване. Опасният вертикален преход е възможен единствено със специалното оборудване и осигуряване. Финалният участък на това екстремно изкачване ще ви преведе през красиви скални сводове, изваяни в скалата от водата и ветровете. За тези, които все още не са почуствали достатъчно силно прилива на адреналин, тук се предлага още едно екстремно преживяване – спускане по алпийски тролей (въжена линия между двата бряга на р. Есенна, на височина 20 метра над водната повърхност).

Пещера Ухловицата

пещера Ухловица

Ако не харесвате екстремните преживявания, може да посетите пещера “Ухловицата”, наричана с основания “един от подземните дворци на Родопите”. Пещерата е устроена и електрифицирана, отворена за посещения целогодишно, от сряда до неделя от 10 до 16 часа.Тя е една от най-старите пещери в региона, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. В продължение на векове природата е създала една истинска феерия от корали и хеликтити. Пещерата завършва със седем невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен леден водопад. Пещера “Ухловица” се намира на 1040 метра надморска височинна, а температурата вътре в нея е 10-11 градуса през цялата година. Пътят към пещерата е едно малко предизвикателство, което си струва да поемете  за да се докоснете до загадъчната и красота.

пещера “Надарска”

пещера Надарска

На 6км от пещера Ухловица се намира Надарската пещера. Влизането в нея обаче става само със специална екипировка и водач. Пещерата не е благоустроена и осветена. Тя е най-стара пещера в района.

(ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ. ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ТАЙНСТВОТО НА ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.