Забележителности

в България

Орлова чука

Share
Орлова чука - най-дългите пещери в България

пещера “Орлова чука”

На 45 км от град Русе се простира втората по дължина пещера в България. Орлова чука се намира в скалистия пролом на река Черни Лом, дължината и е общо около 13 500 метра, а са картирани около 8 000 метра от нея. Открита е съвсем случайно през 1941 година от местен пастир.

Самата пещера се е образувала в кредитни варовици на дъното на Сарматско море. Доста по-късно през кватернера са се оформили и красивите и пещерни галерии в резултат на настъпилите карстови процеси. В дебрите и са намерените скелети на мечки, върхове на копия, кремъчни стъргалки, късове от глинени съдове от енеолита и други. Всички тези находки говорят, че пещерата била обитавана от древни времена. Днес в нея живеят около 10 000 прилепа.

Орлова чука - най-дългите пещери в България

Панорамна гледка от площадката пред входа на пещерата

До входа и води стръмна пътека с изградени стълби, по които посетителите могат да стигнат до площадката пред пещерата. Изкачили се по скалните откоси, пред погледите им се открива чудно красива гледка към природен парк „Русенски Лом” и скалните композиции наоколо.

Освен водещото си място в класацията за  най-дълги пещери в България, Орлова чука смайва и със завидната си красота на пещерните образувания в нея. В пещерните и галерии се редуват разновидни каменни феерии, стандартните красиви пещерни образувания сталактити, сталагмити и сталактони.

Орлова чука - най-дългите пещери в България

пещерни образувания в “Орлова чука”

Изключителен интерес представлява огромния, граден милярди години Пеещ сталактон, който при почукване, отронва звуци като от музикален инструмент.
Казват, че най-хубавото място в пещерата е Изворчето. Има поверие, че който отпие от водата му ще му се сбъдне най-съкровеното желание. Сталагмитите, които се редят около него са млечнобели и невероятно красиви образувания.

По цялото протежение на Орлова чука се простират най-разнообразни и причудливи пещерни образувания, смайващи със красотата си всеки, който се е осмелил да се спусне из подземното и царство.

СНИМКИ

пещерни забележителности     вход пещера "Орлова чука"     Пещерни образувания в Орлова чука     пещерни галерии

Орлова чука - сталагмит     Орлова чука - прилепи     Прилеп - пещера "Орлова чука"     пещера Орлова чука - излед

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИТЕ ОТ СПИСЪКА НА НАЙ-ДЪЛГИТЕ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ

ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ПЕЩЕРИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА

НАУЧЕТЕ ЗА ПОВЕЧЕ ОТ НЕВЕРОЯТНИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ

 

Един коментар към към “Орлова чука”

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.