Забележителности

в България

Врелото

Share

пещерни забележителности - пещера "Врелото"Пещерата е разположена в боснешкия карстовия район, близо до град Перник, където са съсредоточени голяма част от най-дългите пещерни системи в България. Врелото е изключително труднодостъпна, открита през 1981 година чрез разкопаване на пукнатина близо до извора, след многократни опити да се проникне в нея през сифона на извора, което се оказва невъзможно. Прочуването на пещерата е съпътствано от много трудности, както заради трудния достъп, множеството сифони, така и заради забраната да се копае във вододайната зона, в която Врелото попада. Пещерен клуб „Академик”, за пръв път се изправя пред предизвикателствата на водната пещера.

Пещера “Врелото” е дълга 5280, с което се подрежда на 5-то място в списъка с най-дългите пещери в България.

Подземен път

пещерни образувания във ВрелотоПроникването в пещерата се осъществява по прокопания тесен 7-метров път, който излиза в наводнена диаклаза. Реката е с голям дебит, в началото е спокойна с дълбочина над 2 метра. Следва 30-метров праг след който се излиза пред сифон. В началото му се е образувало дълбоко езеро, което след покоряване отвежда пещерняците на дълбочина от 100 м.

Напред речното течение става все по-стръмно и следва широка и висока до 10м. наклонена диаклаза. Откриващата се пещерна галерия става все по-внушителна, а вторичните пещерни образувания многобройни и невероятно красиви.

пещерни забележителности - пещера ВрелотоСлед по-малко от км следва нов сифон, който с добро оборудване бива лесно преминат, но след около само 50 метра следва нов – огромен и много дълбок. Той остава най-голямото изкушение за екстремистите за сега.

Спелеолозите са правили множество експерименти за да установят от къде събира води пещерата „Врелото” и са стигнали до заключение, че основният водоизточник е река Струма. Но заради трудността при изучаването и картирането на пещерата, още има много неизяснени моменти около петата по дължина пещера в България.

(ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ И НЕВЕРОЯТНИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.