Забележителности

в България

Топ 10 на най-дългите пещери в България

Share

Това са българските пещери с обща дължина на пещерните си галерии от 4 км до почти 18 км. Почти всичките са неблагоустроени и са обект на посещение от запалени пещерняци и спелеолози. Единствено Ягодинската пещера, която присъства под номер 3 в списъка е облагородена и електрифицирана, подходяща за туристическа  обиколка на обикновените туристи.

Запознайте се с пещерните първенци в България.

пещера Духлата

Духлата забележителностиНамира се в Боснешкия Карстов района, в който са съсредоточени едни от най-дългите пещерни вериги в страната. Духлата е с дължина 17 600 метра, разпределни по 6-те етажа на пещерата. Представлява сложен, разклонен лабиринт с множество подземни води.
Богата е на разнообразни пещерни образувания и приютява в недрата си 22 вида пещерни животни, (6 вида прилепи).

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАЙ-ДЪЛГАТА ПЕЩЕРА В БЪЛГАРИЯ.

пещера Орлова чука

пещера Орлова чукаСъс своите 13 км и половина се подрежда на второ място сред най-дългите български пещери. Простира се в скалистия пролом на река Черни Лом близо до град Русе. Открита е през 1941 г., а в последващите и проучвания са открити доказателства за живот там от древни времена.
До пещерата води стръмен път сред скалните откоси, а пред входа и се открива чудесна гледка към природен парк „Русенски Лом”. Пещерните и галерии са изключително красиви, по стените и таваните и се наблюдават почти всички видове пещерни образувания.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПОДЗЕМНИТЕ КРАСОТИ, КОИТО КРИЕ ПЕЩЕРА ОРЛОВА ЧУКА В НЕДРАТА СИ И РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ КРАСИВИТЕ И ПЕЩЕРНИ ГАЛЕРИИ.

Ягодинска пещера

Ягодинска пещера забележителностиТя е сред най-популярните туристически дестинации в страната. Разположена е в Западните Родопи, близо до Буйновското ждрело. Тъй като е благоустроена ежегодно се посещава от хиляди туристи, които остава възхитени от подземната и красота. Дълга е около 9 км и е третата най-дълга българска пещера.
За посетителите и се организира едночасова разходка в красивата Ягодинска пещера, при която последователно се обхождат всичките и зали под ръководството пещерен екскурзовод.
ПРОЧЕТЕТЕ ВСИЧКО ЗА ПЕЩЕРНИЯ ТУР В ЯГОДИНСКАТА ПЕЩЕРА И ДРУГИТЕ ОБЛАГОРОДЕНИ И ПРИГОДЕНИ ЗА ОБИКНОВЕНИЯ ТУРИСТ ПЕЩЕРИ.

пещера Темната дупка

Пещера Темната дупкаНамира се в красивите Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Дължината и е 5 600 метра, разпределна в 4-етажна пещерна система от няколко галерии с различна големина. Не е изцяло проучена все още. Най-долният етаж е зает с пълноводна река, която възпрепятства спелеолозите да я изучат задълбочено.

Пещерата е много интересна и за обхождането и е необходимо специално оборудване. Известна е като “Училище за пещерняци” и е богато допълнение на екстремисткия район в който се намира.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПРЕДИЗВИКАТЕЛНАТА ПЕЩЕРА “ТЕМНАТА ДУПКА”.

пещера Врелото

Разположена е близо до град Перник, не далеч от първенеца в класацията за най-дълги пещерни коридори – пещера Духлата. Пещера Врелото е изключително труднодостъпна, за да бъде проучена е прокопан изкуствен тесен отвор, през който смелите пещерняци от пещерен клуб „Академик” са проникнали в нея за да я изучават.
Дълга е 5 280 метра и заема 5-то място сред най-дългите пещери в България. Намира се във вододайна зона и има месеци, през които галериите и са изпълнени с вода. Пещера Врелото има множество сифони, прагове и други трудности, които възпрепятстват пещерняците при обхождането и.
ПРОЧЕТЕТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ПЕЩЕРА ВРЕЛОТО

пещера Голяма Балабанова

пещера Голяма Балабанова забележителностиПещерата се простира в Западна България, в община Годеч. За да стигнете до нея трябва да тръгнете от село Гинци, посока прохода Петрохан и при село Комщица да се отбиете и следвате табелките, които ще ви прекарат по черен път водещ близо до пещерата. Нужно е и доста да повървите по планински пътечки за да стигнете до Балабановата пещера, но местността е красива и привлекателна.
Балабановите дупки са две пещери – Малката и Голямата Балабанова дупка, чиито входове са разположени на 300-400 метра един от друг. Малката е много по-трудна за проникване.
До 1981 година от Голямата Балабанова дупка са били проучени едва 300 метра. До 1985 година млади ентусиасти от столичен пещерен клуб провеждат серия от десетки експедиции и откриват много неизследвани до този момент части. Проучената днес дължина не пещерните галерии на Голямата Балабанова е 4 800 метра, с което тя се подрежда на 5-то място сред най-дългите български пещери.
Пещерните галерии крият разнообразни пещерни забележителности. Опитни пещерняци, които не веднъж са посещавали красивата пещера, твърдят, че е най-красива през зимните месеци.
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ВСИЧКИТЕ 64 ПЕЩЕРИ ОТ СПИСЪКА НА НАЙ-ДЪЛГИТЕ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ (НАД 1 КМ).

пещера Балабанова дупка     пещера Голяма Балабанова дупка     пещера Голяма Балабанова забележителности

Пещера Приказна

пещера ПриказнаРазположена е край град Котел, близо до други от големите български пещери – Луцифер и Ледника. Дължината на пещера Приказна е 4 782 метра, с което се подрежда на 7-мо място сред най-дългите пещери в България. Пещерата не е благоустроена и доста рядко посещавана, в сравнение с другите първенци. Входът и трудно може да бъде открит, ако някой не го знае, няма табелки, които да сочат пътя до пещерата, вероятно с цел да се предотврати влизане от неподготвени туристи. Но тези, които са успели да я посетят, макар трудностите, с които са се сблъскали, разказват за красотата и очарованието на пещерните красоти.

пещера Приказна забележителности     НАЙ-ДЪЛГИТЕ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ - Приказна     пещерни забележителности - пещера Приказна

Бонинска пещера

Бонинска пещераНай-дългата плавателна българска пещера се простира на територията на красивото Деветашко плато, над прочутите Крушунски водопади. Местността е богата на много пропасти и пещери, повечето от които обект за посещение от местните пещерняци и спелеолози. Бонинската пещера е част от огромен пещерен лабиринт, преминат по цялото си протежение единствено от подземната река, която тече в земните недра.
Пещерата не е благоустроена, но в нея се организират атракционни пещерни турове с лодка.
ПРОЧЕТЕТЕ ВСИЧКО ЗА БОНИНСКАТА ПЕЩЕРА И ДРУГИТЕ ПЕЩЕРИ В ДЕВЕТАШКОТО ПЛАТО.

Пещера Андъка

пещера Андъка забележителностиНамира се до гр. Дряново, на каньона на едноименната и река, близо до първата благоустроена пещера в България – „Бачо Киро” и Дряновския манастир. За пръв път проучена през 1923 година, следващите година бива доизучавана и днес са картирани над 4 км от общата дължина на пещерните и зали, с което се подрежда на 9 място в списъка с най-дълги пещери в страната.
Във входната зала на пещера Андъка е изградена пречиствателна станция, която до преди 30 години е била основния водоизточник на питейна вода за Дряново.
Подземните пространства са бедни на пещерни образувания.

Пещера Русе 213

пещерни забележителности - Русе 213Е първенеца на пещерите около Емен. Около село Емен (общ Велико Търново) има наистина множество пещери и пропасти, най-дълга от които е Русе 213 (почти 4 км), следват Еменска пещера, Бамбалова дупка и други (изтеглете списъка с всичките пещери в района). Пещерата е изключително труднодостъпна и наистина нелесна за преминаване. Но покорилите я твърдят, че си заслужава.

пещера Русе 213    

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ СЪС СПИСЪКА НА НАЙ-ДЪЛГИТЕ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ.

ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ВСИЧКИ БЛАГОУСТРОЕНИ ПЕЩЕРИ В СТРАНАТА И НЕВЕРОЯТНИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ У НАС.

2 коментара към “Топ 10 на най-дългите пещери в България”

  1. […] Тя е 40-тата най-дълга пещера в България. […]

  2. […] пещера “Голяма Балабанова дупка” […]

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.