Забележителности

в България

ПЕЩЕРИ

Share

пещерни забележителности

Многобройните пещерни забележителности са едно от най-малко изследваните ни природни богатства. Голяма част от удивителния подземен свят стои в земните ядра непокътнат, недокосван от човешки крак. В последните години българските спелеолози и пещерняци любители откриват, покоряват и изучават все по-голяма част от подземните богатства.

Туристически пещери

Облагородените пещери в България разкриват една неповторима красота, която природата е съхранявала в продължение на хиляди години. Най-известните пещери в България са включени в списъка на природните забележителности и са пригодени за обикновения турист. Това са “Ягодинската” пещера, пещера “Дяволското гърло” и пещера “Ухловицата” разположени в Родопите; пещера “Съева дупка” до село Брестница; пещера “Снежанка” в Баташката планина; най-старата пещера на територията на страната ни пещера “Магурата” и пещера “Леденика” във Врачанския Балкан; пещера “Бачо Киро” до Дряновския манастир. Всички те са електрифицирани и осветени и ежегодно местните спелеоложки клубове организират подземни турове за туристите, с изключение на периодите, в които прилепите – обитатели на някои от тези пещери, спят зимен сън или са в размножителен период.

Подземни приключения

пещерни забележителности в България

пещерни приключения

Много от красивите български пещери, които вече са проучени все още не са достъпни за посещения от обикновен турист, но спелеолозите, които ги стопанисват организират екстремни турове из тях. Всеки любител на адреналина може да бъде оборудван с нужната екипировка и да преживее едно незабравимо приключение в Родопските пещери “Харамийска”, “Глубовица” пещера и много други, разпръснати по цялата територия на България.

Страната ни разполага и с много пещери с мистична красота, за които все още са известни само легендите, свързвани с тях. Открити са и много скални феномени, носещи същия магичен заряд и митични предания. Например пещера “Утробата” в близост до град Кърджали, открита неодавна, за сега се предполага че е старо тракийски светилище за да се обясни “уникалното явление”. (Научете повече за тайнствеността на пещерата и мистичния път до нея).

Пещерни страсти в Деветашко плато

На територията на Дветашкото плато са открити много пещери и пропасти, някои от които достъпни за обикновено туристическо посещение, други пригодени за пещерни приключения със специализиран екип и водач. Най-известна е Деветашката пещера, която днес е превърната в основна туристическа дестинация, в нея са заснети известни филмови продукции, но в миналото е била жилище на прадедите ни от десетки хиляди години преди новата Ера. (Прочетете всичко за Деветашката пещера и другите пещери в Деветашкото плато).

пещерни забележителности

пещерни образувания

За съжаление все още има и много неоткрити и непроучени български пещери , но пещерното дело се развива с бързи темпове в последното десетилетие и все повече и повече пещерните богатства биват изучавани. Запалени пещерняци и спелеолози ежегодно се организират и се спускат в непознатите земни ядра да търсят чудото на подземното царство. Така всяка година излизат наяве нови и още по-красиви пещерни забележителности.

flickrpinterest-logo-woodРазгледайте снимки от разнообразни пещери в България във FLICKR или PINTEREST.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С НАЙ-ДЪЛГИТЕ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ

И

УНИКАЛНИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В СТРАНАТА.

ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ВСИЧКИ ОБЛАГОРОДЕНИ БЪЛГАРСКИ ПЕЩЕРИ.

6 коментара към “ПЕЩЕРИ”

  1. […] облагородени и пригодени за обикновения турист пещери, в България има още стотици проучени или неоткрити […]

  2. […] Запознайте се с най-популярните сред тях, облагородените и електрифицирани пещери в България! […]

  3. […] да бъде взет в една от най-забележителните български пещери, простираща се на десния бряг на Буйновската река. […]

  4. […] от големите пещери в България, не е облагородена и електрифицирана, привлича […]

  5. […] от територията на Деветашкото плато. Множество пещери, природни чудеса и археологически и исторически […]

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.