Забележителности

в България

Село Костенец

Share
село Костенец

Панорамна гледка към село Костенец

По време на турското робство хората от едно малко планинско селце живеели разпръснато – в 7 махали. „Кръстите” се наричала една от тях. Един ден турците тръгнали към нея. Изнесли се предвидливо жителите и нагоре, в планината на една поляна. Тя била в подножието на скала, наричана „Острата”. Поставили там наблюдатели, които виждали отгоре като на длан селото. Забучили едно знаме и паролата била – ако то стои изправено, значи обстановката е спокойна. Разположили се на поляната хората и започнали да обядват. Не щеш ли минал над главите им гарван и цвъкнал над храната им … Всички се притеснили, защото според тях това било предизвестие за нещо лошо. Погледнали към знамето – но то си стояло изправено. Оказало се обаче, че наблюдателите на пост, били уморени и заспали. А турците вече пъприли нагоре, към поляната. Само малка част от жителите се спасили, другите били обсадени и паднали в плен. От тогава та до днес, местността се нарича „Пленщица”, а поляната „Гарванова”. Над тях продължава да стърчи със спомените си Острата скала ….

Тази легенда се разказва в село Костенец, Софийско. То е най-голямото в общината с административен център – гр. Костенец, намиращ се на 6 километра. В селцето живеят около 4200 жители, пленници днес на невероятно красивата природа в подножието на Рила.

В центъра на село Костенец се намира местния храм „Арх. Михаил”, построена през 1857 година на мястото на някогашната вкопана в земята черква „С. Никола”. Дори и дечицата от селото са участвали в строежа на храма. Иконите в църквата са дело на Иван и Станислав Доспевски и Димитър Зограф. Най-голямото богатство на храма обаче са две безценни икони „Костенечката Св. Богородица”, на която покровителката е изрисувана с крила, и тази на Арх. Михаил. Уникални са защото, не са от дърво, а стенопис, оцеляли са при опожаряването на над 260 църкви по време на помохамеданчването в региона.

Районът предлага и други възможности за туризъм. На 3 км от село Костенец се намира прочутият от стихосбирката на Иван Вазов “Костенски водопад”. В близост е и средновековната крепост “Траянови врата”.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.