Забележителности

в България

село Косово

Share

село Косово - забележителностиСелото е разположено на изключително живописно място, в централния дял на Родопите (Чернатица), на 5 км от Нареченски бани. То е едно от малкото, запазили почти напълно облика си от 17-18 век – образец на типичната родопска архитектура. В него има десетки паметници на културата, от тях – 5 с национално значение.

Българските забележителности - село КосовоПървите заселници идват през 18 век от село Старо село, до манастира Бяла Черква. По-късно се присъединяват няколко семейства от село Мергиле, а накрая и от село Селце. Така се образувало днешното Косово.
Поминъкът на населението бил скотовъдство, земеделието, кираджийство и зидарство.
Според исторически източници „Моралът на местните е бил строго пазен – всеки живеел в семейство”. Макар, че повечето били неграмотни. А колкото грамотни е имало, те са се учили да пишат и да четат по гръцки. Българският език започнал да се изучава след Освобождението.
Разцветът на Косово настъпва към края на 19 век. От тогава са и повечето останали до наши дни къщи.

село Косово - забележителности в БългарияСелото се радва на мек климат през всички годишни сезони. През зимата има много слънчеви дни, а през лятото гъстите дъбови борово гори осигуряват прохлада. Птичите песни са незабравими през пролетта, както и багрите на дърветата през есента.
През 2004 година са реставрирани едни от най-емблематичните къщи в Косово от майстори с богат опит в съживяването на прочути родопски паметници на културата, като Агушевите конаци (с. Могилица) и част от къщите в с. Широка лъка.
ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ПРЕКРАСНИ СЕЛА НА БЪЛГАРИЯ, ЗАБРАВЕНИ ОТ ВРЕМЕТО.

Един коментар към към “село Косово”

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.