Забележителности

в България

Село Казашко

Share
село Казашко

брега на Варненското езеро – село Казашко

Една дестинация, в която ще се запознаете с чужда култура, без да напускате българските граници, се намира на 6 км западно от центъра на Варна. На брега на Варненското езеро се е разположило с. Казашко. То е уникално с жителите си – потомци на донски и кубински казаци, преселили се от Русия по време на реформите на Петър Велики, свързани с европеизацията и.

Жителите на село Казашко

риболовно пристанще в село Казашко

риболовно пристанище на Варненското езеро

Основната причина за напускане на родината е била съхраняване на вярата и святостта на старообрядните канони. Единственото, което носили със себе си при преелването си били свещените книги и икони, нарисувани на липови дъски. Заселват се в земите отвъд Дунава, където живеят и до днес и наброяват 500 000 души. През 1903 година част от тях решават да тръгнат за Турция. Пътят им ги отвежда до брега на Варненското езеро. Мястото било тихо, достатъчно отдалечено от големия град, който в представите им носел само беди и нещастия, но същевременно било достатъчно близо. Езерото позволявало да развиват поминъка си – риболова. 5 години по-късно трайно се заселват там и с. Казашко е обявено с Царски устав за населено място с името Казашка махала. Днес, век по-късно, те са съхранили своя бит, език, традиции и фолклор – изключително интересни за гостите, които искат да се докоснат до руската култура.

Съвременен облик

село Казашко църквата

село Казашко – църквата

Домовете в селото са спретнати, улиците чисти, цветни градини са сгушени в малките варосани къщички. Сред трастиките на езерния бряг стоят рибарски лодки, осигурявали основно прехраната на местните някога. Макар, че официалният език е български, жителите си общуват на южноруски диалект.
Селището е уникално както с невероятните природни богатства, така и с богата култура на една нация, която жителите на с. Казашко разкриват за гостите си.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.