Забележителности

в България

Село Иванча – белязано с молитва

Share

Преди повече от 300 години местното население насилствено е приело мюсюлманската вяра и последвали времена на незапомнена суша и болести. Правили се молебени и какво ли не, но тегубите не спирали. Тогава местният поп, приел мюсюлманството, поискал разрешение да се помоли на своя Господ. Турците се съгласили, защото така и така нищо не помагало. Свещеникът, който притежавал чистота и светост, отишъл вечерта в гората над селото и се отдал на молитва. Тогава получил откровение: селото да се премести близо до реката, тази гора да не се сече и на 21 май (Св. Константин и Елена) всяка година хората почитат стореното им добро. Въпросният поп пожелал да бъде погребан в тази гора след смъртта си. И гробът му и до днес си стои тук.

село Иванча - панорама                    община Попово - селски туризъм                    община Антоново - селски туризъм в България

Митичното село Иванча се намира на 19 км южно от гр. Попово, на 12 км северно от Антоново на границата между двете общини.

 Приказки под водопада

забележителности в България                    забележителности - Иванча                    забележителности в България - село Иванча

Живи свидетели на легендата за с. Иванча са оцелелите вековни дървета. Най-голямото дърво в региона е благун, с обиколка 4,55 м и се обхваща от трима човека. Високо е 18 метра и е на около 400 години. Общо в гората има 18 вековни дървета – благуни, церове и брястове.

Природата е оставила своя красив отпечатък

водопад край село Иванча                    каскада на водопада до с. Иванча                    мост над реката до село Иванча

Селото  обградено от 8 известни досега красиви водопада.  Точно под самото село се лее прекрасен водопад, нарече Златния, заради жълтите му глинести скали. Над него шумолят още три по-малки водопада, а на около километър разстояние, в Антоновска община, е най-големият в региона – „Пиринешки джандем”, висок над 34 метра. В съседното село Долна Златица също има два малки водопада, а към с. Бракница – два осемметрови водни каскади.

Биосвят в района

В района на водопадите, по поречието на реката и в горите, се среща жабата дървеница, единствения вид защитена жаба. В чашата на водопада „Пиринешки джандем” живее сламандрата. Там се намира и едно от четирите компактни находища на волски език в страната. Срещат се много птици, по реката гнездят черни щъркели и кръстати орли. В горите над водопада е царството на манатарката. В реката има мряна, а наоколо често се срещат костенурки. Към Поповските височини се намира едно от малкото местообитания на защитения черен кълвач – птицата с най-дълъг език в Европа (12 см)

 Село Иванча . . .

село Иванча - забележителности в Балкана                    село Иванча - забележителности                    забележителности в село Иванча

. . . и човешкото му богатство

село Иванча забележителностисело Иванча забележителностиХората в този благословен край са изградили и опазват един невероятен архитектурен резерват. Из селото се вият калдаръмени улици, по които строени в характера на тревненската архитектура се издигат запазени къщи с високи дувари и каменни стени.

Днес в село Иванча живеят едва 25 жители. Къщите се реставрират, повечето имоти се използват за почивка. Мястото е предпочитано заради мекия климат, близостта на реката и горите, запазената природа, приказния дух и красотата на селото.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.