Забележителности

в България

село Долен

Share

Намира се в Югозападните Родопи на границата с Пиринска Македония. Там в прекрасната комбинация от топлина, борове, дъхави билки и кристален въздух се е сгушил Долъ. По пътя от град Гоце Делчев за язовир Доспат има отбивка, отбелязана с кафява табелка, която след 3 км води до селото.
То е строено от майстори дюлгери от село Ковачевица, но Долен е по-абстрактен.

село Долен

панорамна гледка на село Долен

Минало през огън, чума и вода

На това място е съществувало още от незапомнени времена старо тракийско селище, което се разполагало на другия бряг на реката. Чумата през Средновековието прогонила жителите от там и те пресекли реката за да оставят зад себе си смъртта и построили къщите си в Долъ. По-късно 2/3 от селото изгоряло. Сега са съборени основите на опожарените постройки и са построени наново къщите с дворовете.

село Долен забележителности

възрожденска къща

Селото е процъфтяло преди 150 години като търговски занаятчийски център. Все още на места се срещат дюкянчета и кафенета. Прилича на Етъра.
До края на турското владичество Долен е бил в пълния си разкош като едно от най-развитите села от градски тип. Домовете имали вътрешни тоалетни и бани, била изградена канализация, изкопана под калдъръма.

Скритите забележителности

От 1977 годна Долен е културен исторически резерват, но за съжаление доста занемарен. Освен липсата на средства, които държавата би могла да осигури, местните жители тепърва осъзнават богатството, което имат и възможността за създаване на нов поминък (на населението му).

българските забележителности

селото

Повечето постоянни жители обитават новото село, което се е разположило на върха на хълма над старото. Жените не работят, преди имало шивашки цех, днес им е останал само тютюнът, а за мъжете – чукането на камъни (гнайс). Единствената алтернатива, която остава е туризмът. Идеята за нова насока в селския бит все още узрява. Благодарение на новите заселници на селото – известни личности, които пленени от красотата, в последните години са закупили имоти в Долен, привличането на туристи става все по-достижимо.

село Долен забележителности

старинна къща в село Долен

Слънце-луна

От 2004 година стартира Арт-форум на импровизацията „Слънце-луна”. Първите две издания задействаха местните жители на Триград и привлякоха вниманието на медии и туристи към невероятните природни богатства в околността на Триградското ждрело и днес многобройните пещери и другите природни забележителности в местността са сред най-посещаваните туристически дестинации в България.

българските забележителности - село Долен

село долен

3-тият Арт-форум (през 2006 година) се организира в „Архитектурен резерват Долен”, където за да се постигне такъв ефект ще са нужни много повече време и усилия, но с желание и постоянство местните жители могат да спомогнат за развитието на това прекрасно българско селище като водеща туристическа дестинация.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ БЪЛГАРСКИ ДЕСТИНАЦИИ НА ПО-МАЛКО ИЗВЕСТНИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В СТРАНАТА)

2 коментара към “село Долен”

  1. […] включващ и девет красиви родопски села: село Аламовци, село Долен, село Ерма река, село Кушла, село Пресока, село […]

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.