Забележителности

в България

село Бръшлян

Share

село Бръшлян забележителности Едно на пръв поглед обикновено селце на пътя Бургас – Малко Търново се простира в пределите на Странджа планина. Граничи с резервата „Витаново” и долината на река Велека. Намиращо се сред прекрасна природа, всичките му жители търсят начин да възкресят своето село Бръшлян. Днес те са около 40, а през летния сезон броят им се увеличава до 60, които живеят в къщите на прадедите си – те са с типичен градеж, първия етаж е от камък, замазан отвън с кафява глина и горен етаж, където са помещенията за спане. Около 80 такива са дали основание през 1982 година селото да бъде обявено за архитектурен резерват. Атракция тук са няколко гостоприемни къщи, в които можеш да похапнеш кулинарните местни специалитети на домакините.

български забележителности - село БръшлянЕдна от къщите предлага „седянка”. Тя е музей, принадлежала някога на именития родолюбец дядо Балю. По време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година тук са загинали двама четници. Песента „Ясен месец веч изгрява..” се е превърнал в своеобразен химн на странджанските въстаници. Седем жени, седнали на трикраки столчета, пеят и възпроизвеждат пред очите на гостите старинни умения на прабаби и майки – чепкане на вълна, влачене, предене на къделка, въртене с вретено, пресукване, намотаване на кълбета, плетене, тъкане.

В друга от къщите, в Кметството, е създаден Етнографски музей – далеч от представите за такъв. Старанието на хората да създадат нещо интригуващо се вижда в донесените доброволно от домовете и събрани в едно малко помещение – грънци, менци, тъкачен стан, кобилици, навуща, пътеки, килими и т.н.

Предания и легенди

български забележителности село БръшлянНякога траките, живеещи в една красива и ниска планина, решили да основат поредното селище. Избрали те двама братя-близнаци, които се съгласили да търсят подходящо място, подарили им и чифт волове, също близнаци … Една вечер след залез слънце, излезли в планината с воловете и започнали да заорават в кръг едно пространство, което им харесало – очертанията на новото селище. Това е легендата за основаването на село Бръшлян. Другото му име под турско робство било „Сърмашик”, което също означава бръшлян. След траките единствените обитатели там са българите. Някога били много, занимавали се със скотовъдство, били добри търговци, а строителните им умения – завидни и до днес – старинни добре запазени къщи от 18-19 век. Сред тях се отличава една нестандартна постройка, точно в центъра на мегдана. Тя е Г-образна, по-дългото от двете крила е църквата „Св. Димитър”, а по-малкото – някогашното килийно училище.

забележителности в село БръшлянВ края на 17 век турската власт разрешила строежа на местна църква, при условие, че не е по-висока от техните джамии, а където нямало джамия – от техните конаци. В някогашният Сърмашик местните жители построили своя храм, като го вкопали в земята, за да има вътрешна височина. Преданието разказва, че поробителят поставил ново условие – да се изгради около църквата каменен зид, толкова висок, че турчин качен на кон, да не вижда покрива и. Така и станало. Зидът бил разрушен през 1952 година, а от камъните било построено училището и пътят, по който се влиза в днешното село Бръшлян. По-късно атеизмът нахлул в пределите на селото и съдбата на църквата била белязана от разруха. Иконите били разрушени и разграбени, а постоянни обитатели на храма станали козите и магаретата. Днес има съвсем различен облик. Олтарна маса е поставена върху мраморна колона, върху която има издълбан на старогръцки надпис. Специалистите са го разчели и датирали към 2-3 век. Предполага се, че на това място, в чест на бог Дионисий, е имало изграден храм-жертвеник.

В Бръшлян можеш да потънеш в миналото и чрез цели пет параклиса. Най-новият е кръстен на името на „Св. Марина”. Патронът обаче е „Св. Панталеймон”. Чества се всяка година на 27 юли, когато е и празника на селото.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИТЕ КРАСИВИ БЪЛГАРСКИ СЕЛА, КОИТО ТЕПЪРВА ЩЕ РАЗКРИВАТ ПРЕД ТУРИСТИТЕ УНИКАЛНИТЕ И КРАСОТИ И БОГАТА ИСТОРИЯ.

ПРОЧЕТЕТ ЗА НЕПОСТОРИМИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ И НЕОБЯТНОТО БОГАТСТВО ОТ ПЕЩЕРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В СТРАНАТА.

Един коментар към към “село Бръшлян”

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.