Забележителности

в България

Селата по поречието на река Арда

Share

Районът по поречието с всяка изминала година се превръща в предпочитана дестинация за лятна отмора, благодарение на усилията на жителите на селата, готови да споделят с туристите  своите обичаи, традиции и историческо наследство. Районът е богат на най-разнообразни туристически забележителности, задоволяващи вкусовете на различните посетители.

село Смилян

село Смилян

Селото е разположено на 15 км южно от град Смолян. Посетителският му информационен център, разположен в сградата на читалище “Проф. Асен Златаров” в центъра на селото предоставя многообразието на родопската флора, фауна и ландшаф. Освен изчерпателна информация за природните и туристически забележителности, пътеки и атракции в целия район, можете да проверите знанията си за животните, растенията и птиците чрез интерактивните модули в центъра и да разгледата постоянната фотоизложба на тема “Родопите – живот под земята и светлината на деня”. Можете да се запознааете с първата в България реконструкция на скелет на праисторическа пещерна мечка. Представена е и етнографска сбирка на “Смилянския фасул и родопските терлици“, представяща основния за селото поминък. Над 300 смилянци се занимават с отглеждането на този сорт и се борят продуктът да им бъде регистриран със запазен знак.

През 18 век е построена каменна часовникова кула, виисока над 10 м, първоначално служела за наблюдателница. Отгоре се вижда пътя и цялото поречие на река Арда. Днес село Смилян предлага добри възможности за селски, опознавателен и приключенски туризъм.

село Могилица

село Могилица

Няколко километра по пътя, следващ река Арда се намира село Могилица. В центъра, пред сградата на кметството е изложена композиция от четириметрова дървена лъжица и 56-литрова бъклица, изработени от прочутия дърворезбар Минчо Минчев, и участвала за рекордите на гинес за най-голяма лъжица през 2008 година. В непосредствена близост се намира магазинче за продажба на изделия на местни майстори занаятчии и информационен център, в който може да получите подробна информация за всички забележителности в района. На туристите се предлагат водачи за маршрути до пещерите Надарска и Типицето, изворите на Арда, връх Ком, дават се колела под наем, конна езда и АТВ-та.

Агушевите конаци

Агушевите конаци

Друга местна забележителност е невероятната архитектура на най-голямото феодално имение на Балканския полуостров от 19 век – Агушевите конаци. Цялата постройка прилича на по-ранните родови замъци – с отбранителна кула и пригоден за дълъг огнестрел отпор. Има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Разположен е сред чудната родопска природа с изглед към зелените ливади около брега на р. Арда и горите над нея. Агушевите конаци са затворено място, състоящо се от три последователни двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове. Дворовете са заобиколени от жилищни и стопански постройки, комините са високо зидани от дялан камък. Всичките стаи, в които са живели господарите са просторни и светли, с камина в почти всяка стая. Все още никой не знае защо една от стаите е с удвоени стени и врати. В нея има направен канал за подслушване на разговорите в горната стая.

село Арда

село АрдаСелото отстои на 36 км южно от Смолян, разположено в малка, но живописна долина, в най-горното течение на река Арда, от където идва и името му.  Преданието говори, че в далечното минало е било курортно селище на знатните люде от Беломорието. От тук са минавали два основни пътя – към Беломорието и към Чечките села. До 1942 година имало действаща митница. Наброява около 600 жители. Летният сезон предлага прекрасни възможности за пешеходен, вело- или конен туризъм при извора на река Арда, старото тракийско светилище край около селото, конусообразният връх Ком.

Неговата история  започва още в древността, когато от там е минавал главния тракийски път, продължава през Средновековието, когато е датирана легендата за подземна църква и манастир на върха, който по-късно е сринат от османските поробители по време на Илинденския събор. Една от атракциите в селото е въженият парк “Градината на Тарзан”. Една от махалите е родното място на бележитата народна певица Валя Балканска.

село Горна Арда

село Горна АрдаРазположено е на по-малко от 3 км от границата с Гърция. Известно с прекрасните си места за пикник и изгледи, от там започват множество пътеки – към тракийското светилище в местността “Расилица”, пещера “Типицето” и към връх Ком, който открива прекрасна гледка към всички върхове в Родопите. Преминаващия в Древността път към беломорското крайбрежие (на места все още е запазена каменната настилка) отвежда до село Сивино – голямо естествено находище на “родопски крем”.

Ако продължите екскурзията си на североизток ще стигнете до старото телено гранично съоръжения, охранявало държавната ни граница с Гърция до 1989 година и ще се насладите на още от неповторимите природни забележителности в района.

(ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ПЕЩЕРИТЕ, РАЗПОЛОЖЕНИ МЕЖДУ СЕЛАТА ПО ТЕЧЕНИЕТО НА РЕКА АРДА)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.