Забележителности

в България

Патлейна

Share
Патлейна

Панорамна снимка на хижа Патлейна

Има местност в Североизточна България, област Шумен, община Преслав, която на 23.10.1948 г. е обявена за резерват и прекатегоризирана през 1999 г. като защитена територия. Патлейна представлява ивица гора, отдясно на река Голяма Камчия по северните склонове на Драгоевската планина и е на площ около 400 дка. Това е единственото находище на Див рошков. В местността се намира и манастира „Св. Панталеймон” – недействащ мъжки православен манастир. Основан е през 9 век н.ера, а през 971 г. е разрушен от византийците и след това многократно е опустошаван и разрушаван от печенеги и кумани.

манастир „Св. Панталеймон”

Манастира „Св. Панталеймон”

От 1909 и 1914г са направени множество разкопки и проучвания, при което се установява че манастирът е представлявал комплекс от жилища и стопански сгради. Разкрита е вкопана в земята гробница. Тук е било златното книжовно средище на първата Българска държава. Тук са творили учениците на братята Кирил и Методий – Климент и Наум. Създадена е и Преславската книжовна школа. Именно тук е замонашен, а по-късно и погребан цар Борис 1. При разкопките са намерени множество керамични и мозаечни икони. Манастирът „Св. Панталеймон” е обявен за паметник на културата.

Див Рошков - защитен видПрез 1940 г. варненския владика Йосиф замисля грандиозен план за възстановяване на манастира, но това не се осъществява. След 1944 г. основната сграда е одържавена. Новият манастир не е задействан и запада. В периода 1944 – 1989 г. сградата е използвана за почивна станция на профсъюзите и спортна база. След 1989 г. сградата е изоставена, а през 2006 г. е продадена на търг. Според варненският митрополит Кирил е закупена от подставено от църквата лице.

Патлейна ще остане във важните книжовни средища на Българската държава!

ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ПО-НЕИЗВЕСТНИ БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ. ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С КРАСИВАТА ПРИРОДА НА СТРАНАТА.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.