Забележителности

в България

Ковачевско кале

Share

Български забележителности - Ковачевско КалеКъсноримската крепост е изградена в началото на IV век върху по-ранно тракийско селище. Животът в нея кипи в продължение на 2 века, след което била разрушена от авари и славяни. По време на краткото си съществуване, крепостта придобива градски характер. Разполагала с дебела крепостна стена, на която се отличавали 17 успоредно подредени кули. “Ковачевското Кале” е сред по-малко популярните забележителности в България, все още се дореставрира и туризмът в района тепърва ще търпи развитие. Разположена е на 6 км от гр. Попово на пътя към Бяла. Намира се в равна малка долина на меандъра на река Ковачевска, заобиколена от три средно високи плата, което давало голямо предимство.
През 1976 е обявена за паметник на културата.

Ковачевско Кале - Български забележителностиПри археологически разкопки са открити руините на едно малко езическо светилище, обградено от постройки от византийската епоха. Въз основа на обилния нумизматичен материал, грандиозната строителна дейност е датирана за епохата на съуправлението на императорите Лициний I и Константин I Велики. По време на своето съществуване крепостта е претърпяла пожар из основи, след което е напълно възстановена и започнало активно сечене на златни монети с различна датировка.

СНИМКИ:

Български забележителности -  Ковачевско кале (попово)     Български забележителности     Български забележителности     Ковачевско кале забележителности

ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ПО-МАЛКО ИЗВЕСТНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ, КРАСИВАТА НИ ПРИРОДА И УНИКАЛНИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В СТРАНАТА.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.