Забележителности

в България

Жеравна

Share

В голяма част от архитектурните ни резервати цивилизацията настъпва бавно, но постоянно… плевните се превръщат в сауни, поляните в гаражи ….

… но все още има кътчета, в които старото си е старо, а новото го допълва без да го обезличава.

село Жеравна

Кацнало на източните гънки на Стара планина, селото се слави с най-запазените къщи-музеи от периода на Възраждането. Някои от тях са на повече от 300 години и всички с право се наричат паметници на културата.

Жеравна

село Жеравна

Жеравна е възникнала в днешния си вид през XII-XIV век. Три века след това се замогнала, развили се занаятите, животновъдството и търговията. Точно през този период се е оформила характерната жеравненска къща, изградена изцяло от грубо обработено дъбово дърво с дълбоки до 2 метра стрехи и дървени капаци по прозорците. Повечето от тях са с богати дърворезбовани апликации по стените на стаите, таваните, вратите, прозорците и мебелите.

Жеравна отбелязва голям икономически подем през XVIII-XIX век. Тук процъфтявали занаятите и търговията, което довело до повишаване на битовите изисквания на местното население и започнали да се строят къщи, коя от коя по-хубави. Пристигали прочути строители от Елена, Габрово, Дряново и Трявна. Те създали архитектура, занаятчийски произведения и изкуство с висока художествена стойност.

Централно място на площада заема монументалната фасада на Стефантоневата къща.

В една от най известните местни къщи е роден писателят Йордан Йовков. Тук е уредена музейна експозиция, показваща снимки, документи и ръкописи от най-значимите му творби.

Йордан Йовков

къща-музей “Йордан Йовков”

Впечатляваща със своето майсторско изграждане е къщата на възрожденеца Сава Филаретов, която е богато украсена с изящни дърворезби. Запазената вътрешна уредба дава възможност да се добие представа за начина на живот в българското село през възрожденската епоха.

Къщата-музей на Руси Чорбаджи, принадлежаща на един от най-богатите хора, се намира в центъра на селото. Строена е преди около 300 години и всяка от стаите е с определено предназначение – за гости, всекидневна, кабинет и т.н.

Според историци на архитектурата къщите в Жеравна са типичен пример на ранновъзрожденската ни архитектура. Те са богато резбовани, с домашни иконостаси, украсени с резби врати, правоъгълен пруст за връзка между стаите, красиви огнища, долапи и порти с великолепни стоманени обкови. За съжаление, повечето от тези великолепни паметници стоят с пуснати кепенци.

Жеравна е известна и със своите многобройни чешми. В околността бликат множество извори, повечето от които са вкарани в чучурите на чешми (Кринча, Старча, Зайковка) още от незапомнени времена.

През 2006 години, собственици на туристически обекти в селото учредиха сдружение с цел подпомагане и развитие на местния туризъм с организиране на обществени срещи и семинари с местно и международно участие. Организират програми „за взаимодействие между местното население и гостите на с. „Жеравна” с цел осигуряване на цялостно  и балансирано възприемане на духовните и културни ценности.” И защита на околната среда в Жеравна.

 (ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ЖИВОПИСНИТЕ СЕЛА, РАЗПОЛОЖЕНИ ПО ТЕЧЕНИЕТО НА РЕКА АРДА)

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ ОТ ПО-НЕТРАДИЦИОННИТЕ БЪЛГАРСКИ ДЕСТИНАЦИИ)

Един коментар към към “Жеравна”

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.