Забележителности

в България

Еменската екопътека

Share

Каньонинг до Емен – безопасен екстремизъм сред скални феномени

emen vodopadНад пропасти, сред водопади и живописна природа, в самото сърце на България, ви очаква Еменската екопътека. Намира се на 25 км западно от гр. Велико Търново, в близост до село Емен. Каньонът на река Негованка, дълъг 3 км, придава магнетичен екстремизъм на този маршрут, който можете да посетите дори само за един ден.

Около красивите скални феномени е построената обезопасена екопътека с дължина километър и половина и се простира между селата Емен и Михалци. Реалното време, за което може да се измине разстоянието, е два часа.

ekopateka EmenВ началото на каньона има предвиден паркинг за автомобили, и една чешма го дели от входа на прочутата Еменска пещера. Тя е под номер 17 в списъка на най-дългите пещери в България. Представлява предизвикателство за спелеолозите и пещерняците, тъй като не е осветена и благоустроена за обикновения турист. Друга пещера сред първенците на България  в близост до с. Емен е Бамбаловата дупка – 2923 м.

Началото на екопътеката е стръмна, но 100-тина метра на горе по криволичещия терен, гледката която ви очаква на скалния венец и в двете посоки е удивителна. След хоризонтален преход следват повишаващите адреналина спускания и изкачвания по три почти отвесни дървени стълби, напълно обезопасени. След изкачването им стигате до два моста, пресичащи каньона. Няколко места по екопътеката представляват панорамни площадки, от които се открива невероятна гледка и възможност за направа на неповторими снимки.

Отвесни скали, водни скокове и приказни скални феномени

Най-атрактивната част на каньона е разположена в средния му участък – това са двете разширения Горния и Долния Боаз, където се простира изкуственото езеро Негованка. Изключително красивият Долен Боаз е обявен за природна забележителност под името Каньонът на река Негованка. Дължината на цялата феерия от скални забележителности е 900 метра и се разделя на два сектора: първият – U образен, наподобяващ по-голямата част от известните каньони, а вторият е V образен – изключителен и неповторим, от варовиковите скали се спускат каскадни водопади, най-високият от които достига 10 метра, а въздухът наоколо е свеж и чист.

Маршрутът на екопътеката минава над високи прагове и еврозионни котли, които местните жители са нарекли Каците. Представляват страховити образувания, получени от въртеливото движение на падащата водна маса в скалата. Тези вирове са обиколени от отвесни скали.

Водопад Момин скок

“Момин скок”

Най-високият водопад Момин скок може да видите, ако застанете на едно от гореспоменатите мостчета. Гледката заслужава особено внимание – през тясна цепнатина в скалата, от височина 10 метра се спуска воден поток, който пада в заобиколен от скали вир. Това място е огряно от слънцето за не повече от 2 часа през деня, дори и лятото. Гледката нагоре, включва гнезда на орли и скални гълъби, намерили убежище в естествените дупки на скалата.

До най-високата част на пътеката се стига по стръмен терен. Награда за изкачването е разширеното място – тераса, където може да се отпочине и да се направят хубави снимки. Тази наблюдателница се намира над 80-метрова пропаст, която е добре обезопасена. По-нататък по маршрута има още едно подобно място, от което се вижда езерото – величествена и красива гледка.

Еменската екопътека – неповторимо природно богатство

Друго достойнство на екопътеката е нейната флора и фауна. То се дължи на контраста на северния и южния склон. Ароматът на люляците и дивият божур, заемащи голяма площ от района, са картината на това прекрасно място.

Еменска Екопътека мост

Мост по Еменската екопътека

Връщането обратно може да се осъществи по друга по-кратка пътека. Тя върви по самия ръб на каньона. Тези, които искат да видят езерото отблизо могат да се отбият и да се върнат за 30-тина минути, а за който разходката не е достатъчна, маршрутът може да продължи до село Мусина, където по пътя туристите могат да се запознаят и с други скални феномени в района.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В СТРАНАТА И НЕВЕРОЯТНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, С КОИТО МАЙКАТА ПРИРОДА НИ Е ДАРИЛА)

Един коментар към към “Еменската екопътека”

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.