Забележителности

в България

Българските олимпийци по Астрономия

Share

Младите български астрономи жънат огромни успехи по целия свят и представят отлично страната ни на Международната олимпиада по астрономия

Тази олимпиада е ежегодно състезание за ученици от 5 до 12 клас. Участниците са разделени в четири категории, а знанията, които се изискват от тях са далеч повече от изучавания в училище материал. Обикновено учениците се подготвят за Олимпиадата с участия в астрономически кръжоци, школи и извънкласни дейности. За това най-добре представилите се участници обикновено са от градове, в които функционират народни астрономически обсерватории и планетариуми.

Международната олимпиада по астрономия

Международната олимпиада по астрономия

Кръгове през които младите астрономи трябва да преминат

Всички ученици, желаещи да участват подготвят самостоятелно решенията на поставените задачи и ги предават чрез учителите си по физика и астрономия. Вторият кръг е областен и се избират най-добрите 80 ученика, които да вземат участие в националната олимпиада. Състои се от два тура – теоретичен и практически. На втория участниците представят истински астрономически данни, получени от реални наблюдения, на базата на които получават неизвестна информация за наблюдаваното астрономическо явление или обект. Това до голяма степен се доближава до работата на професионалните астрономи. Със този кръг се избира разширения състав на българския национален отбор по астрономия. Той участва в лятна лагерна школа, в чиито край се подбират петимата членове, които ще представят страната ни пред света и взимат участие в международната олимпиада.

История на Олимпиадата и българското участие в нея

Националната олимпиада по астрономия се провежда в България от 1998 година, като първата лагер-школа е осъществена на територията на Старозагорската обсерватория в с. Минерални бани. Още от тогава българските ученици с много ентусиазъм и гениалност показват своето ниво, което лесно затвърдило първоначалната замисъла за провеждането на Олимпиадата – стимул за получаване на повече и повече астрономически знания, като в никакъв случай класирането на по-предно място не бива да се поставя пред приятелството между участниците.

Гордостта на България

Гордостта на България

Още с първото си представяне в Специалната астрофизическа обсерватория в Русия българските ученици печелят три дипломи първа степен (еквивалента  на златен медал), една диплома втора степен и една – трета. Когато това се превръща в тенденция Олимпийския ни астрономически отбор започва да се финансира от МОМН и Сдружение на ръководителите на Олимпиадите по природни науки, и за разлика от финансовите трудности в началото, с годините учениците на България могат спокойно да показват своите знания и да смайват света.

 

Напиши своя коментар, или стани последовател на публикациите на сайта.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.