Забележителности

в България

Скални манастири

Share

На територията на страната ни са изграждани много скални манастири през годините. Северна България има няколко, които могат да се разгледат и днес от туристите, повечето от които обаче са недействащи.
Най-много са скалните манастири, построени около река Русенски Лом. Там е единствения действащ в момента – Басарбовския.

Басарбовски скален манастир

Скален манастир "Св. Димитър Басарбовски"„Св Димитър Басарбовск” е единственият действащ скален манастир в България. Издълбан е в красивите скали на каньона на река Русенски Лом, на 10-тина км от града.

Първите сведения за манастира са от 15 век и са почерпени от османските данъчни регистри. Кръстен е на светецът, посветил живота си на манастира Свети Димитрий Басарбовски.
Скалният манастир днес е постоянно действащо светилище, добре запазено и обгрижвано. Поклонниците могат да го посетят ежегодно. Асфалтиран път, следващ поречието на реката отвежда до паркинга пред манастира. Влизайки в него се озовавате на красива поляна, през която се стига до скалните масиви. Посетителите трябва да се изкачат по 48 стъпала, за да стигнат до скалната площадка пред параклисите. Там има изградена скална нисша, в която е спял Бaсарбовски. До нея е издълбана скалната църква, с красив дърворезбован иконостас.

Другите стълби водят до естествена пещера, в която почиват костите на починалите братя на манастира. Днес тленните им останки са преместени в костницата, която е подредена като музейна изложба.

(РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ БАСАРБОВСКИЯ СКАЛЕН МАНАСТИР)

Аладжа Манастир

Аладжа манастир - скални манастириСкалният манастир (Св. Троица) е обявен за природна забележителност. Намира се близо до Златните пясъци, има отбивка за него по пътя Златни пясъци – Албена, обозначена с кафява табелка.

Скалният манастир е възникнал 11-12 век. Имало е дузина помещения и 3 църкви прокопани в скалите. Цялата скална композиция се простира на два етажа. Запазени са стенописи от 14 век, красящи скалните стени на един от параклисите.
При археологическите проучвания са намерени доказателства за живот в пещерите му още от 4 век.

Ивановски скален манастир

Ивановски скален манастирДруг скален манастир издълбан в красивия каньон на река Русенски Лом е Ивановския скален манастир. Не е действащ, но е включен списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, заради безценните стенописи, открити в църквата “Св. Богородица”.
Скалният комплекс е основан по време на Второто Българско Царство. През 14 век той се явява център на исихазма. Манастирът продължава да съществува и през Османското Иго, но постепенно запада.

Днес той привлича туристите като историческа забележителност, с красивата природата в околията и нестандартните скални форми, които образува. Скалната композиция, включва 20 скални църкви и параклиси, пръснати из цялата скала, образувана в скалите на каньона.

 (ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ СКАЛНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.