Забележителности

в България

Плана

Share

Разхвърляната планина

Плана е най-голямата сред малките планини около София. Ако другите могат да се обходят за един ден надлъж и нашир, то тя е поне „двудневна” планина. Софийската част може да се измине за един ден.

Плана опира до поречието на река Искър, Самоковското поле и село Широки дол (отбивка вдясно по пътя за Самоков).

плана-1

Общо планината изглежда „разхвърляна”, няма компактен масив. Подстъпите към нея са с реки, дълбоко врязали се, а централната част е платовидна. Най-високият връх Манастирище е висок 1338 м, 4-5 върха са около 1300 м, а другите масово доближават 1200 м. Преобладават широколистните дървета, но около чешмите, местата с повече влага има и иглолистна растителност. Има изобилие на гъби, шипкови и малинови храсти, билки. Маркираните маршрути са с продължителност около 4-5 часа.

Маршрути

Плана планина може да се обходи от няколко места. В центъра на планината е село Плана, до което има асфалтиран път. Освен с кола може да се пристигне с автобус №70, чиято спирка е в района на Интерпред в София (от там тръгват автобусите за село Бистрица и село Железница) и особено през почивните дни има 4 курса на ден. Автобус №3, тръгващ от квартал Гео Милев, стига до село Пасарел, е подходящ за еднодневни екскурзии до Плана и махала Елата.

Източно от село Плана, в местността Мечитски камък се намира Геодезическа обсерватория „Плана”, до която се стига по асфалтов път от селото. Представлява съвременна база за изследване динамиката на Земята с помощта на класическите астрономо-геодезически методи и средства, както и с тези на космическата геодезия.

Маршрут 1 (червена маркировка)

От село Алино (до селото пътуват автобуси, които минават през село Железница за Самоков) по маркиран черен път се стига до Алински манастир. От селото до манастира има още няколко пътя, като част от тях водят до връх Елхата. Това е една верига, която разделя планината на две части. От тук се стига до село Плана, от където пътива автобус до София.

Маршрут 2 (червена маркировка)

Тръгва се от дяволския мост (спирка на автобус №3) и следвайки маркировката (в началото е червена и синя) се излиза на Кокалянския манастир. Върви се към билото на планината. По пътя се минава през забележителността – Кръстатия дъб. Това е вековно дърво, чиято възраст е от Второро българско царство. Днес иманярските ръце са го подсекли и по чудо още не е паднал. Маркировката води към едно от билата на Плана планина. На кръстопът синята и червената маркировка се разделят. Тази на маршрут две тръгва в южна посока. Излиза се на билото, което е равнинно, заобикалят се няколко връхчета. Гледката включва и реки, които в едната си част силно се вдълбават в Плана и правят някои терени непроходими. Върви се по билото Следва черен път, който отвежда до слабоизявен връх, както са повечето на тази планина, и Хайдушки кладенец (каптирана чешма) със заслон. Мястото е подходящо за отмора и попълване на запасите с вода. Върви се покрай връх Русалията и се заобикаля отдясно най-високия връх на планината – Манастирище. На мястото в последното десетилетие е изграден параклиса „Св. Дух”. Оттук червената маркировка отвежда по камионен и много обзорен път до махала Елата (характерни за Плана планина са многото пръснати махали). По асфалтиран път се слиза до село Плана. Прибирането може да стане с автобус №70 до София.

Маршрут 3 (червена маркировка)

Сп. Дяволски мост – Кръстатият дъб – махала Елата – заслон Рай (хижа на ловците) – село Плана

Маршрут 4 (червена маркировка)

Тръгва се от сп. Двата шопа (по поречието на река Искър). В близост има езерце. Следвайки червената маркировка се върви 1 километър по асфалтов път, а след това по черен път и след 1 час се стига заслон Саво. Продължава се по билото, през открити поляни и се стига заслон Рай за 1 час. Червената маркировка продължава на юг и отвежда до долината на река Планщица. На едно място се пресича и по черен път се стига до село Плана.

Маршрут 5 (червена маркировка)

Спирката на автобус №3 преди село Пасарел – хижа Пеева бука (единствената хижа в Плана) – с. Плана

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.