Забележителности

в България

Пещера “Утробата”

Share

пещера Утробата забележителностиЗачатието е миг възвеличаван и специално отбелязван чрез ритуали от древните хора. За траките това място е символ на раждането. Неговата мистерия е била трудно обяснима и обожествявана.

Пещерата – утроба, получила названието си заради формата си, е хоризонтално разположена. Входът е естествен процеп в скалата, който е дълбок 22 метра, като последният метър и половина е допълнително изсечен от човека. Представлява олтар, висок около 1,3 м, направен във формата на утроба, като в центъра е направена малка дупка (5х10 см). Кухината на пещерата е висока 3 метра и има форма на рог – стесняваща се към дъното. Заключението на учените е, че тази пещера е тракийски храм от XI – X век пр. Хр.

За разлика от безводието в района на село Ненково, от пещерата струи вода, която се събира в малък басейн в подножието и. От там се просмуква от скалата, но не пресъхва никога. Предизвикателствата човек да стигне до тук са много.

 

 „Магията” на пещерата

Пещера Утробата е южен вход, таванът и сякаш е разрязан по средата и след това е залепен. На него има специално направена цепнатина, през която точно в дванадесет часа на обяд прониква един слънчев лъч, след което започва най-вълнуващото. Няколко минути той нараства, движейки се бавно към олтара. Стигайки малката дупка, лъчът се задържа за кратко, трептейки. Това поразително явление може да се види и дори да се заснеме само през един ден в годината – на Рождество!

пещера Утробата пещерни забележителности

Олтара на пещера “Утробата”

Пещерата е изследвана за пръв път през лятото, когато спелеолозите забелязал лъчът да се прокрадва през дупчицата, но достигнал дължина едва 2 метра. Общата му дължина, която той достига на Коледа (когато осветява олтара) е 22 метра.

Други пещери

Пещера Вулвата е открита и популяризирана през 2001 година. Твърди се, че подобни като нея има в Делфи и на о. Самотраки, но те не са така добре запазени и толкова прецизно оформени.

Пътят до пещерата

пещерни забележителности

пътят към пещера “Утробата”

Пътят, на който се намира тракийското светилище е приблизително на 30 км от Кърджали, между селата Дождовница и Ненково. Внимателно трябва да се следи за поостаряла табела, сочеща началото на пътеката, водещо до мястото. Маршрутът е осеян от знаци от природата, с чиято помощ след един два часа се стига до скалното чудо. Ориентирите са скални ниши ( с формата на малки прозорци или полумесеци), византийска крепост, намираща се на хълм, високо над туристическата пътека и отново скални ниши и скалата с форма на бъдеща майка. Добре екипиран и средноиздържлив турист би могъл и през зимата да стигне до пещерата и да стане свидетел на вълнуващия момент в края на декември.

(ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ВСИЧКИ ОБЛАГОРОДЕНИ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ И ДРУГИ УНИКАЛНИ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В СТРАНАТА)

Един коментар към към “Пещера “Утробата””

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.