Забележителности

в България

Брестовица – царството на лозята

Share

село Брестовица - забележителности в БългарияНа границата между Западни Родоп и Горнотракийската низина, на 18 км от Пловдив се простира царството на Лозята – 8 850 дка насадени с десертни и винени сортове грозде. Винарски изби, красива природа, интересна и стара история и хора, които обичат своето село и не биха го напуснали за нищо на света.

началото …

паметник в село БрестовицаСпоред преданията с. Брестовица съществува отпреди 1300 години. В землището му са намерени следи от праисторическо селище, което било обитавано още от халколита. Открити са каменни оброчни плочи с изображение на тракийския конник, сребърни монети и други.
Селото било образувано около манастир, който бил разрушаван неколкократно от турците, но българите не напуснали мястото. Там има старо тракийско селище. Запазени са останки от манастира „Свети Никола”, строен през културния възход на България по време на Търновското царство.

Поминък

В Брестовица отглеждат десертни сортове грозде: Брестовица, Супер ран болгар, а „винените” представители са: Каберне, Мерло, Рубин и Мавруд. В селото има три винарски изби – „Нов живот” от 1943 год., изба „Тодоров” – специализирана в производството на червени вина и бутикови серии и най-старата изба – „Вила Винефера”, която е ангажирала 90 % от работещите в сферата брестовчани.

Забележителности в Брестовица

село Брестовица Църквата „Св. Тодор Тритон”Църквата „Св. Тодор Тритон” е осветена през 1851 година. Размерите и са внушителни – крепостен градеж от дялан камък. Цялото село се е побирало за богослужение в нея. Иконите са изографисани от Димитър Зограф и Никола Зограф.

Читалище “Съзнание” тази година навършва 142 г., основано от Рашко Гълъбов, който е издавал един от първите читалищни вестници в страната. Неговата правнучка е София Шопова. Друга известна личност от селото е първият български олимпиец с три медала от една Олимпиада – Ваня Гешова (кану-каяк).

brestovitsa-4Друга забележителност в околността е местността „Бряновщица” на 11 км от селото. Там е построена турска кула на Ахмед ага, която след Освобождението била граничен пост между Източна Румелия и Царство България. Кулата била централна част от чифлика – летен палат на тъмършкия властелин. Днес е вилна зона. От там се открива чудесна гледка към връх Персеник, китните селца Бойково и Хитово.

 

Традиции и обичаи

В центъра на селото е разположена ритуалната чешма „Двете реки”, която събира две ручейчета от двете страни на планината. При годеж сутрин рано от тази чешма се взима вода, за да се направи качамак. С него се захранва младата булка.
brestovitsa-5На Ивановден всички, които са се оженили предната година се къпят последователно в трите корита на чешмата. След къпането младият мъж отива у дома при булката си и в ръкава и сипва от чешмяната вода. Тя се държи за плодно дърво, за да може водата да изтече в земята. Така ще е благословен бракът и плодовита къщата.

Друг популярен местен обичай е „туйкане” с обрдни огньове на Сирин Заговезни. Много специален за брестовчани е ритуалът „Зарязване”, свързан с празника на селото – „Трифон зарезан”, тъй като е обвързан с основния поминък в Брестовица.

2 коментара към “Брестовица – царството на лозята”

НАПИШИ КОМЕНТАР

Трябва да се логнеш за да коментираш.